Защото за първи път видях и чух за рачел от бяла диня! Мъжът ми донесе тази диня,която на вид беше нещо между диня и тиква ... Подарък от една баба, която му е казала и рецепта ...🍉
✔ПРОДУКТИ:
☑Бяла диня 2 килограма
☑Захар 1 килограм
☑Лимон🍋1/2 /сок/
☑Семки от дюля- за цвят
Обелих *кората, изчистих семките и нарязах на кубчета. Сложих ги в тава и поръсих със захар. Така ги държах повече от 12 часа /може и 5-6 часа/. Сложих в тенджера да се вари /вода не се слага/!
Достатъчно е сока, който е пуснала динята. Добавих семките от 2 дюли/които предварително
почистих, измих и нарязах на две, за цвят. Когато рачела започна да
къкри намалих котлона.
Варих рачела около два часа и тридесет минути на бавен огън, като от
време на време разбърквам с лъжица и махам образувалата се пяна. Когато
вече кубчетата диня станат прозрачни и рачела се посгъсти изстисквам
сока от 1/2 лимон.
Още около минута и докато е още горещо ,пълня в
буркани. Затварям с капачката и обръщам. Бурканите ми бяха с различна
вместимост. Опитах рачела и ми хареса ми. Опитайте.
ДОБЪР АПЕТИТ!
ДОБЪР АПЕТИТ!
Уникално сладко, прилича ми на рачел! За първи път виждам такова сладко, приемам го като авторско!
ОтговорИзтриване