понеделник, 19 ноември 2018 г.

"ВКУСНА ПИТКА"


ПОДХОДЯЩО ЗА ДНЕШНОТО СТУДЕНО ВРЕМЕ РЕШИХ ДА ПРИГОТВЯ ВКУСНА ПИТКА. ХАПНАХМЕ С КРАВЕ МАСЛО И ШАРЕНА СОЛ. КАКВО ПО ХУБАВО ОТ ТОВА?ВЪН СНЕЖЕЦ ВАЛИ, А У ДОМА СИ ХАПВАШ ТОПЛА И УХАЕЩА НА МАСЛО ПИТКА ТИ!
Продукти за тестото:
☑Суха мая 1 пакет /7 грама/
☑Хладка вода 100 милилитра
☑Яйце 1 брой
☑Кисело мляко 250 грама
☑Захар 1 супена лъжица
☑Брашно около 500-550 грама
☑Сол 1 чаена лъжица
За плънката:
☑Сирене 200 грама
☑Яйца 2 броя/1 жълтък за намазване/
☑Олио 3 супени лъжици
ОЩЕ:
☑Краве масло 2 супени лъжици/разтопено
☑Маково семе,сусам за поръсване
Пресях брашното в подходящ съд. Направих кладенче. Сипах сухата мая, захар и хладка вода. Разбърках с лъжица,като добавях малко брашно. Сухата мая се активира бързо. Добавих и останалите продукти.
Замесих тесто с мекотата на ухо. Намазах с топеното масло и оставих да втаса. Ако времето не позволява или бързате може да ползвате фурната за втасвало /като пуснете на 50-60 градуса на горен и долен реотан.
Докато тестото втасва приготвих плънката. В купа натроших сиренето, добавих яйцата/1 жълтък за намазване/, олиото и разбърках до еднородна смес. Втасалото тесто разделих на три топки, набрашних плота, взех една кора и я разточих, като на снимката.
Намазвам от плънката и навивам на руло. Двете кори ги приготвям по този начин. Рулата режа на пънчета. А третата кора по този начин/показано на снимката/. И също навивам на руло,а после на охлюв/поставя се по средата на тавата/.
В тава с /ринг/ покрита с хартия за печене нареждам пънчетата'',а по средата "охлюв". Оставих тестото отново да втаса/по същия начин във фурната/ докато удвои обема си. След второто втасване намазвах питката с жълтък и поръсих със сусам и маково семе.




Пекох на предварително загрята фурна на 180 градуса до суха клечка!


Тази питка я приготвям от години!У ДОМА Е ЛЮБИМА!
ВКУСНА С АРОМАТ НА МАСЛО!
ДОБЪР АПЕТИТ!