вторник, 1 януари 2019 г.

НОВОГОДИШНА ПИТА





ПРОДУКТИ:
ЗАБЕЛЕЖКА : Ч.Ч. С ВМЕСТИМОСТ 150 МЛ.
☑ ЯЙЦА 3 БРОЯ
☑ ПРЯСНО МЛЯКО 1 Ч.Ч.
☑ ОЛИО 60 МЛ.
☑ КРАВЕ МАСЛО 60 МЛ./РАЗТОПЕНО/
☑ СУХА МАЯ 1 П. 7 ГР.) + 100 мл хладка вода
☑ ЗАХАР 1 С.Л. НЕПЪЛНА
☑ СОЛ 1 Ч.Л.
☑ БРАШНО 5 Ч.Ч.
☑ СИРЕНЕ ОКОЛО 200 ГР.
☑ МАКОВО СЕМЕ ИЛИ СУСАМ ЗА ПОРЪСВАНЕ
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В купа се смесват сухата мая, захар, вода и 4-5 супени лъжици от пресятото брашно, да стане на кашичка. Ако ползвате кубче мая, оставете за няколко минути да се активира.
От брашното направете кладенче и сложете продуктите- шупналата мая, разбитите яйца, като двата жълтъка се заделят за намазване, прясното мляко, олиотото с разтопеното масло, сол и се замесва меко не лепнещо тесто.
Брашното се добавя по малко, като при всеки количеството може да е различно! Загънете с чиста кърпа и оставете да втаса. Втасането може да трае от 30 минути до 1 час, зависи и колко е топло помещението!
След втасването доумесва и  разделете на три топки, като първата е най голяма, средна и по малка.Най голямата разточете, поръсете с натрошено сирене, навийте на руло и нарежете с дебелина около 2 см. и наредете в намаслена тава. 


Втората, средна по големина топка, също се точи, правят се разрези които не са до края/ като гребен/, поръсва със сирене, навива се на руло и се поставя в кръг. ПОКАЗАНО НА СНИМКАТА.

По средата поставете най малката топка тесто, на която се правят малки разрези, но не е задължително.




Оставете питката, отново да втаса, докато удвои обема си. След това намажете с разбитите жълтъци, поръсете с маково семе или сусам. Печете в предварително загряла фурна на 180 градуса до суха клечка.

ДОБЪР АПЕТИТ!
ЗА МНОГО ГОДИНИ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар