събота, 2 март 2019 г.

"ХИТРА РИБКА "



Ето как, можете да си приготвите риба на тиган, без да ви умирише на всякъде и без много мазнина! Практично, лесно и полезно! Ползвайте дребна риба, като "Копърка"/Цаца/, "Трицона" и други.
Необходими продукти:
☑ Риба "Трицона" или 1 килограм/замразена
☑ Олио 2 с.л.
☑ Пшенично брашно за овалване или царевично
☑ Черен пипер*
☑ Сол*
Още:
☑ Пергаментова хартия
Оставете рибата да се размрази, почистете ги добре от вътрешностите /отстранявам и главите /. Измийте ги добре, поръсете със сол, черен пипер, разбъркайте и оставете в гевгир да се отцеди и подсушете с кухненска хартия.
В найлонов плик сипете брашното/ около 100 грама/ и изчистената риба. С една ръка затворете отвора, а с другата дръжте отдолу торбичката и разклатете за кратко. Рибките ще поемат от брашното, колкото е нужно.
Изтупайте излишното брашно и ги сложете в удобна за вас чиния. Сложете пергаментова хартия върху плота и с помощта на четка намажете с една супена лъжица олио. Почнете да редите рибките в кръг, като се застъпват.
Отгоре напръскайте с втората лъжица олио. Загънете с пергаментова хартия. Хванете долната и горната пергаментова хартия и започнете да усуквате на вътре. В силно сгорещен, тиган поставете внимателно хартията с рибката.
Тиганът да е сух, без мазнина! Оставете за около 4-5 минути и обърнете другата страна. Има вероятност хартията да се надуе, като балон! Няма проблем !
Но, ако се притеснявайте, че може нещо да стане, с помощта на ножица или нож направете две малки дупки. Внимавайте с парата! За това е по добре да надупчите, преди да сложите в тигана! Ще спестите време, а рибката няма да е мазна. Не я печете дълго за да не стане суха.
                                                        ДОБЪР АПЕТИТ !









7 коментара:

  1. Непременно ще пробвам ,благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. супер идея.Докато бяхме на 23 км от Бодрум имах възможноста да пробвам такива рибки.Казваха им хамси пилаф.Невероятна вкусотиа.

      Изтриване
  2. И аз ще пробвам.Много интересна и лесна за изпълнение идея.А рибката изглежда страхотно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. 👏👌👏Изглежда вкусно и апетитно.👌Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  5. Б Трабзон обръщат рибките в друг тиган , за да се изпържат и от двете страни? Кой ресторант (заведение) във Варна предлага тази рецепта за хамси тиган?

    ОтговорИзтриване