петък, 17 май 2019 г.

" КАРТОФЕНА ЯХНИЯ С ПИЛЕШКО МЕСО "

От кога ми се хапва картофена яхния. От вчера ми остана пиле на грил / не беше добре опечено / купешко. Трябваше да го оползотворя. Речено- сторено.
☑ Картофи / по малки по големина/ 700 грама
☑ Пилешко месо около 550 грама
☑ Малка глава зрял лук 1 брой
☑ Пресен чесън 2 стръка
☑ Морков 1 брой / средно голям/
☑ Олио 4-5 супени лъжици
☑ Червен пипер 1 чаена лъжица
☑ Доматен концентрат 1 супена лъжица
☑ Черен пипер *
☑ Чубрица *
☑ Сол *
☑ Топла вода *
☑ Целина листа *
* Магданоз по желание


Първо измийте, обелете и нарежете картофите и моркова на едро. Върху котлона в подходящ съд загрейте олио и сложете морковите леко да се позапържат. Почистете, измийте и нарежете лука на дребно и пуснете при морковите и разбъркайте.
Ред е на картофите, и тях пуснете при останалите зеленчуци. Разбъркайте около 2-3 минути да не залепне и добавете сол и червен пипер. Разбъркайте и налейте топла вода колкото да покрие продуктите.
Когато водата заври, намалете котлона и оставете да къкри на полуотворен капак. Докато ястието къкри пригответе месото. Отделете от костите парчета месо / ако месото е сурово, първо него запържвам/.
В картофена яхния почти никога не слагам брашно, защото картофите пускат достатъчно нишесте и ястието се сгъстява. Пуснете парчетата месо в тенджерата при другите продукти и разбъркайте.
Почистете, измийте и нарежете пресния чесън и листата целина на ситно и добавете и тях. Добре е листата целина да се сложат накрая, но при нас е така / да има вкус, но да не се усещат много листата /.
Аз добавих още топла вода, защото ястието беше почнало много да се сгъстява / имайте предвид, че като изстине ще се сгъсти още /. Проверявам парче картоф и морков, като изкарам в чиния.
Ако са поомекнали, добавям доматения концентрат и разбърквам. Изключвам котлона, така ще покъкри още около 10 минути. Добавете черен пипер и чубрица и ястието е готово.
               ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар