събота, 30 ноември 2019 г.

ПИЛАФ / PILAV




Реших да си угодя с любимия ПИЛАФ, ПИЛАФ... Ако обичате, а не ви се получава, ето ви тънкости и трикове за приготвянето на вкусен ПИЛАФ, зрънцата ориз, които не се слепват.
* Забележка : ако постите или сте веган кравето масло може да замените с олио, а пилешкият бульон със зеленчуков или само вода.
* Чаша с вместимост 150 мл
Необходими продукти :
✔ Ориз 1 чаша
✔  Краве масло 1 с.л.
✔  Олио  1 с.л.
✔  Фиде една шепа */ начупено/
✔  Гореща вода или бульон / пилешки/ 2, 5  чаши 
✔ Сол * 1 к.л.
Измийте добре ориза и оставете да се отцеди. В подходящ съд върху котлона, на средна температура сложете олиото и кравето масло. След, като кравето масло се разтопи, добавете фидето и разбъркайте добре с дървена лъжица.

След, като фидето почне да си променя цвета, сипете ориза, солта и отново разбъркайте. Намалете котлона на най ниската степен и продължете да бъркате около 2-3 минути.

Бъркането трябва да е по скоро, като обръщате ориза с лъжицата отдолу нагоре, внимателно! Ако бъркате постоянно ще си пусне нишестето и вече няма да е ПИЛАФ!

Добавете гореща вода или бульон / с бульон е по вкусно/. Съотношението ориз  вода /бульон/  може да е различно, според вида ориз! При пилаф съотношението ориз- вода, не е стандартното съотношение 1:3, а например 1:2.

Марката, която аз ползвах -няма да я споделя , за да не прозвучи като реклама. Само ще кажа, че за първи път ползвам тази марка и я избрах според вида на ориза. Имайте в предвид , че освен ориза ще набъбва и фидето!

Разбъркайте отново леко с лъжица и затворете плътно капака. И пак ще повторя, че котлона да е на най ниската степен! Нека къкри така около 10 минути. След, като изминат 10 минути - направете тест с дървена лъжица, като направите дупка в ориза.

Ако ориза остане в същото положение / не се стича/ и в дъното на съда няма течност, значи пилафа е готов. А, ако не-  оставете още около минута, като изключите котлона!

След, като е готово и сте направили тест, като сте вкусили едно зрънце, направете следното - загънете тенджерата с чиста кърпа и тогава сложете капака. Така кърпата ще поеме излишната влага!

Оставете така да си " почине " около 15- 20 минути. След това може да си хапнете с голям апетит.
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група:Вкусотия в чиния, от ТУК













3 коментара:

  1. Страхотен пилаф Биги.Знам няколко начина за приготвяне на ориз, но и твоят вариант ми допадна и веднага записвам рецептата.Чудесен пилаф за гарнитура се е получил, много красиви снимки си направила.
    Поздравления за рецептата !

    ОтговорИзтриване
  2. Много обещаващо изглежда.Ще пробвам.

    ОтговорИзтриване