четвъртък, 2 януари 2020 г.

ВЕТРИЛО ОТ СВИНСКО МЕСО С ГАРНИТУРА ОТ ГЪБИ




Може би вече знаете, че сме мнооого месоядни:) А комбинацията месо с гъби е божествена / за любители/ Има различни варианти на " ВЕТРИЛО " Аз приготвих по наш вкус и моя фантасмагория, както винаги. Тази рецепта, може да ползвате за празничната си  трапеза. Необходими продукти:
✔ Свинско месо около 1. 600 кг
✔ Скилидки чесън 2 броя 
✔ Домат 1 брой / голям или 2 малки/
✔ Кашкавал около 180- 200 грама
✔ Зелена 1 брой
✔ Чили сос 1 супена лъжица /за намазване на месото/
✔ Черен пипер *
✔ Сол *
За гарнитура:
✔ Гъби печурки 525 грама/ толкова излязоха/
✔ Червена чушка 1 брой
✔ Скилидка чесън /голяма/
✔ Свеж копър *
✔ Черен пипер *
✔ Сол *
Сос *
✔ Олио 3 супени лъжици
✔ Сок от туршия 60 мл
✔ Вода 130 мл
✔ Готварска сметана 200 мл
Още: алуминиево фолио или хартия за печене
За вас не знам, но аз винаги измивам месото! Подсуших, направих разрези / като джобове/, които  поръсих със сол и черен пипер. Нарязах  на плочки- кашкавал, домат, чесън и зелена чушка на ленти.

Напълних " джобовете ", като гледах да сложа и от четирите продукта във всеки / чесън, домат, кашкавал, зелена чушка / Сложих месото в тава и намазах с чили сос за лека пикантност!Ползвах тавата на фурната!

Заех се с гъбите, които никога не мия / и друг път съм го казвала / Или ги почиствам с чиста кърпа или директно ги " беля ", изрязвам малко от долната част на пънчетата и ги нарязвам на филийки и редя около месото.

Ние обичаме с чесън и за това прибавих и при гъбите -плочки чесън.Внимавайте, като солите гъбите , защото и соса/ сок от туршия / е солен !Може леко да ги посолите или изобщо да не слагате сол!

Добавете черен пипер, червена чушка нарязана на ленти и на ситно нарязан свеж копър. Полейте с олио месото и гъбите. Смесете сока от туршия с водата и полейте гъбите и разбъркайте. 

Покрийте тавата с фолио и печете на 190 градуса на средното ниво на скарата / с горен и долен реотан /. Всяка фурна пече различно, за това няма да отбележа времето за печене!

Може да проверите след един час, като леко махнете фолиото! От време на време поливайте месото със соса! Соса , ако е почнал да се изпарява -добавете готварска сметана или вода!

Ако прецените, че се е опекло добре/ пробвайте с вилица /  махнете фолиото и печете още малко / около 20-25 минути/-да се образува коричка /ако не обичате с коричка -печете само под фолио/.
Фолиото се маха, когато месото е напълно готово /при мен- за 2 часа и 30 минути/
 ДОБЪР АПЕТИТ!
Погледнете и тази рецепта : " ПЪЛНЕНИ ГЪБИ С МЕСО И КАШКАВАЛ " от ТУК
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук :







2 коментара:

  1. Биги,
    страхотно предложение за празничната трапеза, която януари продължава.Толкова много празнични дни предстоят така,че има време да се опита и тази твоя рецепта.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много ти благодаря за подкрепата и вдъхновението, което ми даваш !Макара и още да не съм публикувала тази рецепта - ти си отново първата , която я вижда ! Прегръдки :)

      Изтриване