Необходими продукти:
✔ Брашно 3 чаени чаши /250 мл/+ за поръсване
✔ Суха мая 1 пакет 7г / ако ползвате кубче мая -сложете 1/2 кубче/
✔ Хладка вода 350 мл
✔ Олио 2 с.л.+ за мазане
✔ Захар 1 ч.л.
✔ Сол 1 ч.л.
Още :хартия за печене *
✔ Брашно 3 чаени чаши /250 мл/+ за поръсване
✔ Суха мая 1 пакет 7г / ако ползвате кубче мая -сложете 1/2 кубче/
✔ Хладка вода 350 мл
✔ Олио 2 с.л.+ за мазане
✔ Захар 1 ч.л.
✔ Сол 1 ч.л.
Още :хартия за печене *
Пресейте си предварително брашното. В голяма купа сипете първата чаша с брашно, направете кладенче и вътре сипете сухата мая, захарта и около 60-70 мл вода. Бъркайте с лъжица сместа, като вземате по малко от брашното- да се образува, като кашичка.
Оставете малко да се активира /ако е от кубче мая му трябва малко време , когато се образуват мехурчета е готово. Прибавете 2 супени лъжици олио, сол, останалата вода и прибавяйте брашното малко по малко, като първо разбърквате с лъжица. След това почнете да месите, като продължите да прибавяте брашното малко по малко.
При всеки количеството брашно може да е различно. Аз ползвах две марки пшеничено брашно, като от едната марка добавих само една чаша, а от другата марка... ползвах брашно за баница. Тестото трябва да е меко, но не лепнещо, с мекотата на ухо.
Съберете тестото на топка, поставете в купа, намажете с малко олио, загънете със стреч фолио и отгоре с чиста кърпа/кърпата да е чиста, но да не мирише на омекотител, защото попива миризмата! Оставете на топло/стайна температура / докато утрои обема си!
Ако имате късмет, може да видите как по време на втасване се образуват мехурчета. След, като е втасал достатъчно- вземете от купата и замесете отново, за кратко, като поръсите леко с брашно, оформете и сложете в тава, която сте покрили с хартия за печене.Направете недълбоки разрези с остър нож и оставете още около 15 минути да си почине.
Включете си фурната на 220 градуса/горен и долен реотан /, като най отдолу сложите тава с вода / около 1.5 литра/. След, като минат тези 15 минути сложете хляба да се пече на средното ниво на скарата.
Забравих да отбележа, че хлябът ми доста бухна и, ако искате може да разделите тестото на две, преди да го оформите. При всеки времето за печене може да е различно. Аз след 20 та минута намалих фурната на 180 градуса!
Пекох общо около 40 минути. А вие може да проверите с клечка за зъби/ дървен шиш/. След, като е готов изкарайте върху скара или дъска. Ако искате по мека коричка, загънете хляба с кърпа!
Нарежете хляба с голям и остър нож/ моят беше малък и не се наряза добре/. Да знаете, че няма нищо по вкусно от ДОМАШНИЯ ХЛЯБ!
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: Вкусотия в чиния , от ТУК
Биги,
ОтговорИзтриванеи аз си спомням нашата фурна на село.Ухаеше прекрасно когато хлябът излизаше от фурната.Но днес брашното е направено от високоглутенно жито, за разлика от преди години.Хората ако няма друго само хляб ядяха и бяха здрави.Но хлябът го правеха на етапи.Няколко пъти подбъркваха маята, а сега го правят с консерванти, с едно втасване.Така,че домашното си е най - доброто.
С поздрав сърдечен !
Направих хляба по вашата рецепта.Страхотен е!Лесен и вкусен!Благодаря за рецептата :)
ОтговорИзтриванеРадвам се , че ви хареса !
Изтриване