ЧЕРЕШКИ |
Рецептата е от тефтера на майка ми. Днес реших да е нещо по различно, но да е от стария тефтер. Отдавна се канех на тези ЧЕРЕШКИ, а и се приготвят бързо и лесно.
Вижте как ги приготвих.
Необходими продукти:
✔ Чаени бисквити 200 грама
✔ Краве масло/ бутер / 60 грама разтопено
✔ Сок от компот 100 мл
✔ Пудра захар 3 с.л.
✔ Кайсиеви ядки смлени 150 грама
✔ Червена боя на прах *
Още: захар за овалване, борови иглички/моите бяха много къси/, хартия за печене
Като начало разтопете кравето масло на средна температура. Смелете бисквитите на брашно и сложете в купа. Към смлените бисквити добавете на тънка струя леко охладеното масло, като бъркате с лъжица.
Добавете сок от компот /ползвах от праскови, но ако имате от череши или вишни ще е по добре /пудрата захар, като продължите да бъркате. Разпределете сместа в две купички, в едната добавете половината смлени ядки и разбъркайте до еднородна смес.
В другата сипете боята на прах/ колкото повече сложите толкова по тъмно ще е, което е по добре. Аз нямах много червена боя и се получи по светло. Не беше цветът, който исках да достигна /
Пробвайте първо да сложите с върха на ножа и разбъркайте добре. Ако ви се струва по светло, добавете още малко и отново разбъркайте добре. Опитайте се максимално да достигнете естествения цвят на черешата и ще стои, като истинска череша.
Добавете и останалите смлени ядки. Сложете двете купички във фризера за около 10-15 минути да стегнат. Пригответе си поднос, чиния или тава върху, която предварително покрийте с пергаментова хартия.
Вземете двете смеси от фризера и късайте малки парчета първо от по светлата смес, направете на топчета големи колкото череша и наредете върху хартията. На половината вътре сложих по една ядка от лешник.
Вземете двете смеси от фризера и късайте малки парчета първо от по светлата смес, направете на топчета големи колкото череша и наредете върху хартията. На половината вътре сложих по една ядка от лешник.
И така докато свърши светлата и червената смес /розова -при мен/ Оваляйте ги много добре със захар, боднете по една борова игличка и сложете отново във фризер за около 15-20 минути. Ако не бързате да ги консумирате, може да ги сложите в хладилник ,а не във фризер.
Към продуктите, може да прибавите и конфитюр от череши, за по добър вкус! Хапнете си вкусно, вкусно.Честит празник !
Погледнете и тази рецепта за: ДЪРПАНА БАНИЦА от ТУК
Погледнете и тази рецепта за: ДЪРПАНА БАНИЦА от ТУК
Ако ви допадат моите рецепти рецепти, може да посетите и страницата ми във Фейсбук :
"От кухнята на Биги "https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
"От кухнята на Биги "https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
Навремето по същия начин правих прасковки Биги.Не знам дали тази рецепта е същата, но изглеждат по подобен начин.Твоите сладки са много красиви.Чудесно изглеждат.
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни !