понеделник, 11 май 2020 г.

КЕКС с лимонови кори и локум


Забелязах, че не съм приготвяла кекс от доста отдавна. Е, почти- като изключим ПОСТЕН КЕКС , който е също лесен, с малко продукти  много вкусен. Получи се пухкав и ароматен.
Необходими продукти:
✔ Яйца 3 броя
✔ Захар 1 пълна чаша / чаша с вместимост 150 мл /
✔ Олио 1 чаша /  чаша с вместимост 100 мл /
✔  Прясно мляко 1 чаша / чаша с вместимост 100 мл /
✔  Брашно 2 пълни чаши / чаша с вместимост 150 мл /
✔  Бакпулвер с ванилия 1 пакет/10 гр/
✔  Сода бикарбонат 1/2 ч.л.
✔  Локум *
✔  Лимонови кори *
* Пудра захар за поръсване
Включете си фурната на 200 градуса да загрее докато забъркате сместа. Намажете си кексовата форма предварително с олио и поръсете с брашно. Изтръскайте излишното брашно, защото ще горчи. Аз ползвах силиконова форма/ такава имам / Всички продукти трябва да са на стайна температура.
В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте с миксер докато сместа побелее. Добавете олиото и прясното мляко /млякото трябва да е на стайна температура или леко затоплено/Разбийте за кратко. Над купата пресейте брашното, бакпулвера с ванилията и содата.
Може да ползвате отделно бакпулвер 10 грама + пакет ванилия. Леко разбъркайте с шпатула, добре да се смесят съставките. Нарежете 2-3 броя локум на малки кубчета, настържете кората от един малък лимон / без бялата част / и ги добавете към сместа. Разбъркайте и сипете в кексовата форма.
Печете 20 минути на 200 градуса. След  това намалете на 170-180 градуса още 20-25 минути. Наблюдавайте да не загори, защото всяка фурна пече различно. Аз пека на най долното ниво на фурната, защото при мен от долу се пече по бавно.
Но вие може да сложите на средното ниво на скарата. Проверявайте с дървен шиш, ако е сух значи кексът е готов. Знам, че някой път обяснявам доста подробно, но както съм писала преди - моите рецепти са по скоро за начинаещи!
След, като изкарате от фурната- оставете за 5 минути кекса  да си "отдъхне " И след това захлупете с чиния или поднос и обърнете. Изкарайте внимателно формата. Ако формата е намазана добре с олио и кексът се е опекъл-формата ще излезе без проблем!
По желание поръсете с пудра захар. Отрежете парче и си хапнете сладко, сладко с кисело или прясно мляко. А защо не и с чаша ароматно кафе:)
Предлагам ви да погледнете и тази рецепта за  СЛАДКИШ С МАРМАЛАД 




1 коментар:

  1. Биги,
    чудесен кекс се е получил.Често правя именно кексове.Те са сполучливи и много лесни за приготвяне даже и от начинаещи.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване