Вкусно и лесно ястие с домашно телешко месо. Както всички знаете, телешкото не е крехко като пилешкото и свинското месо и му трябва по дълго време на готвене. Но накрая, месото пак е като мозък и се топи в устата.
Необходими продукти:
✔ Телешко месо около 700 грама
✔ Картофи 4- 5 броя средно големи
✔ Морков 1 брой по голям или 2 по малки
✔ Резен целина *
✔ Зрял лук 1 глава
✔ Чесън 5-6 скилидки
✔ Олио около 80 мл.
✔ Брашно 1 чаена лъжица
✔ Дафинов лист 1 брой
✔ Червен пипер 1 супена лъжица непълна
✔ Черен пипер млян 1 кафена лъжица
✔ Топла вода около 650- 700 мл.
✔ Сол 1 чаена лъжица пълна или на вкус*
Почистете месото, нарежете на малки хапки, сложете в купа или тенджера, налейте студена вода, колкото да покрие месото и оставете да престои така около 30 минути. След това прехвърлете в гевгир, оставете да се отцеди и подсушете.
В тенджера, налейте олиото и сложете на котлона на висока температура. Когато олиото загрее/внимавайте да не прегори / сложете месото и намалете на средна степен. Разбъркайте периодично с дървена лъжица.
През това време си пригответе зеленчуците. Почистете, измийте и нарежете, лука на дребно, чесъна на колелца, целината на малки кубчета, а морковите по на едро. Когато водата от месото се изпари прибавете зеленчуците (без картофите) и разбъркайте.
На този етап, намалете на ниска температура и оставете да къкри. Не забравяйте да бъркате периодично, да не залепне и загори! На телешкото месо, му трябва време и бавен огън за да стане сочно и вкусно!
Проверявайте месото, като го опитвате на вкус. Когато е почти готово почистете, измийте и нарежете картофите на едро и прибавете към месото. Разбъркайте около минута и добавете брашното.
Не спирайте да бъркате, докато изчезне миризмата на брашно- около 1-2 минути. Следва червеният пипер, разбъркайте. Добавете дафиновия лист, сол и добавете топлата вода на два пъти, сложете открехнат капак и оставете да къкри до пълна готовност.
Накрая, отстранете дафиновият лист и поръсете с черен пипер. По желание, поръсете със свеж магданоз.
Предлагам ви и една рецепта за РАМАЗАН ПИДЕ от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар