неделя, 10 януари 2021 г.

МАСЛЕНКИ С МАС





 Като се каже МАСЛЕНКИ, се сещам за онези класическите , които продаваха в сладкарниците. И сега има всичко в изобилие, но вкусът от едно време все още се търси. Аз ги наричам РЕТРО МАСЛЕНКИ:) Надявам се да ви допаднат и да ви харесат на вкус.

Необходими продукти: 200 грама свинска мас на стайна температура, 200 грама пудра захар, около 250- 300 грама брашно, 3 ванилии. За поръсване- пудра захар*, 1 ванилия

В купа пресейте пудрата захар заедно с двете ванилии, половината брашно и свинската мас. Разбъркайте продуктите и започнете да месите, като добавяте по малко от останалото брашно.

При всеки , количеството брашно може да е различно! При мен, пое много малко брашно! Смятам че пудрата захар е съдържала нишесте! Трябва да е не лепнещо тесто и да не е на трохи!

Съберете на топка, увийте в стреч фолио и сложете в хладилник за 40- 50 минути да се стегне. След това се разточва между две хартии за печене или върху набрашнен плот с дебелина 1см. или 1,5 см.

Включете си фурната на 200 градуса, да загрее. Нарежете на желаната от вас големина. Моите бяха с ширина 6 см. и дължина 8 см. С помощта на вилица направете чертички, като бразди.

Наредете ги в тава покрита с хартия за печене. Печете ги за кратко, около 12- 15 минути. Трябва да останат бели! След, като ги изкарате от фурната, изчакайте 10- 15 минути и ги поръсете със смес от пудра захар и ванилия.

*Задължително се пекат на висока температура, защото на ниска степен мастта се разтапя! Първите един, два дена свинската мас се усеща! Съхранявайте ги в кутия. Като престоят са по вкусни!

Предлагам ви и една рецепта за СЪЛЗИЦИ от ТУК





















Няма коментари:

Публикуване на коментар