Чаша с вместимост 300 мл.
Необходими продукти: 1 чаша топла вода, 1 чаша непълна / около 130-150 грама / брашно, 1 супена лъжица олио, щипка сода бикарбонат, щипка сол,
В купа сипете продуктите- топла вода, олио, щипка сода бикарбонат, щипка сол и половината от пресятото брашно и разбъркайте с телена бъркалка. Добавете и останалото количество и бъркайте до като стане гладка смес, без бучки.
Трябва да се получи не много гъста смес, но не и прекалено рядка / малко по рядка от боза/. Капнете малко олио в тигана с незалепващо покритие и намажете /или минете с четка/ така, че да се покрие изцяло и поставете на средна температура.
Когато загрее добре, разбъркайте сместа, гребнете с черпак и сипете от ниско. Някой път като сипя сместа и с опакото на черпака правя кръг /палачинка/. Това, трябва да се направи много бързо, защото от високата температура сместа веднага придава форма.
Гледайте, да не е нито много дебела, нито много тънка палачинката. Когато тиганът е добре загрял и палачинката се е опекла, лесно се отлепя! Колкото по пълен черпак, толкова по голяма палачинка ще имате.
Внимателно отлепете с шпатула и ако се е опекла добре, обърнете. След като се опече и от двете страни, вземете с шпатула и поставете в чиния. С останалата смес процедирайте по същия начин.
Пак забравих да ги броя / може би 8-9 броя, средно големи палачинки/. Може да удвоите дозата- вода, брашно. Ако, палачинките не са за постещи или вегани, може върху всяка изкарана палачинка да се намаже с краве масло.
Ако, сте пропуснали рецептата за ИШИ АШЪ /постен десерт/ , сега може да я видите от ТУК
Пълнеж- по ваш вкус! Баба ми правеше една обикновена палачинкова торта, която ще споделя някой друг път. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) П.П. Рецепта за начинаещи!
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар