четвъртък, 1 септември 2022 г.

ПОСТЕН СЛАДКИШ

 







Може би, един от най бързите и икономични сладкиши, който съм правила. Рецептата е стара и с достъпни продукти. Ако имате вкъщи бурканче сладко, ще се насладите на този сладкиш. 

Мерките са с буркана от който ще ползвате сладкото! Реших да ползвам сладко от сини сливи, но вие може да ползвате и друг вид- ягоди, праскови... Оригиналната рецепта е с вода, но аз го замених с разредено кафе еспресо. Ако сладкишът ще се хапва от деца, може да ползвате- вода!

Другото, което е след печене, сладкишът може да се остави без поръска или да се поръси с пудра захар, но този път го "напръсках" с разтопен шоколад.


Необходими продукти: 1 бурканче сладко по избор, 1 равна чаена лъжица сода бикарбонат, 1/2 бурканче захар, 1 бурканче топла вода /разредено кафе еспресо/,  1/4 бурканче олио, 1 чаена лъжица какао, 60 грама смлени орехи, 1 1/4  буркан с брашно. 

За поръсване: пудра захар или мой вариант- около 40 грама шоколад, 1 кафена лъжица олио, смлян шам фъстък

Включете си фурната на 180 градуса да загрее. В купа сипете сладкото, содата и разбъркайте с лъжица докато побелее и шупне. Добавете захарта и топлата вода /кафе/ и отново разбъркайте, да се разтопи.

Следва олио и предварително пресети- какао, брашно и разбъркайте да не останат бучки. На края добавете и смлените орехи и доразбъркайте. Намажете тавата с олио, поръсете с брашно и изсипете сместа.

Вместо олио и брашно, може да ползвате хартия за печене, за да не залепне. Сложете в загрялата фурна да се пече. Не го препичайте! При мен беше готов за 45 минути. Следете според вашата фурна!

Пробвайте с клечка като боднете точно по средата на сладкиша. Самият сладкиш си е леко влажен. Изпечения сладкиш изкарайте от фурната и оставете добре да се охлади.

Разтопете шоколад на водна баня или в микровълновата печка, добавете олио и разбъркайте. Изстиналият сладкиш нарежете на желаната от вас форма- квадрат, ромбоид...

Предлагам ви и един постен десерт, който баба ми приготвяше- ИШИ АШЪ. Рецептата, може да видите от ТУК

Вземете с лъжица от разтопения шоколад и напръскайте сладкиша и поръсете с шам фъстък. Тавата, която ползвах е с размер 25х15. Може да ползвате малко по малка тава.

Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Благодаря, че отделихте време и посетихте малката ми кухня!

Който, има интерес може да посети кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК

Или да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК

















Няма коментари:

Публикуване на коментар