Тези, соленки- пуканки са от стария тефтер на Цвети. Моите се получиха малко като рошли, но са много вкусни и горещо ги препоръчвам.
Идеални са за компания на кафето и за закуска. В рецептата има 1 пакет ванилия, но аз не ползвах!
Необходими продукти: 4 яйца с размер М, 200 грама свинска мас, 200 грама кисело мляко, 2 пакета по 10 грама амонячна сода, 200 грама настърган кашкавал, около 400- 450 грама пресято брашно, 1 чаена лъжица сол.
По оригинална рецепта са 2 пакета амонячна сода, но вие може да ползвате 1 пакет! Включете си фурната на 180 градуса, да загрее. В купа, сипете киселото мляко, 2 пакета амонячна сода, разбъркайте с лъжица и оставете да шупне.
В друга купа сложете свинската мас, и ако ще ползвате ванилия, добавете и нея, и разбъркайте с лъжица. Прибавете яйцата, настъргания на едро ренде кашкавал, шупналото кисело мляко с амонячната сода и отново разбъркайте, добре да се смесят продуктите.
Накрая добавете брашното на етапи и 1 чаена лъжица сол. При всеки, количеството брашно може да е различно! Тестото трябва да се разбърка много добре, да е гъсто, но лепкаво и трудно да пада от лъжицата.
Поставете в тавата хартия за печене. С помощта на супена лъжица, гребнете от сместа и поставете върху хартията. Може да си помогнете с втора лъжица. Лъжиците не трябва да се мокрят с вода или да се потапят в олио, защото това е целта- да станат безформени и рошави!
Не се притеснявайте, сместа да не залепне по лъжицата, защото много лесно се отделя, заради свинската мас.
Предлагам ви и една рецепта за МАСЛЕНКИ С МАС, от ТУК
Не препълвайте лъжицата. След, като наредите в тавата, поставете в загрялата фурна да се пекат. Пекат се докато порозовеят, но не ги препичайте! Забравих да засека времето за печене, но стават много бързо /може би за около 15 минути/.
Наблюдавайте ги. На брой са много, но кой ли ги брои, до като си хапва :) Благодаря ви, за отделеното време! Който, има интерес, може да се присъедини към кулинарните ни групи:
КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
Вкусотия в чиния, от ТУК
Оригиналната рецепта, може да видите от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар