събота, 18 февруари 2023 г.

КЕКСЧЕТА /МЪФИНИ/ С ТИКВА








Всяка година изобилстваме от домашни тикви и трябва да се оползотворят. Гледам да ползвам във всякакви варианти, от баница, сладкиши до солени варианти, като БУХТИ С ТИКВА.

Този път са кексчета, които са удобни за хапване, както за из път, така и за работа.

*Чаша с вместимост 100 мл.

Необходими продукти: около 250 грама почистена тиква, 2 яйца размер М, 1 чаша захар + 2 супени лъжици, 25 грама меко краве масло, 1 чаша топла вода, 3 супени лъжици качествен мед /може и захаросан/, 50 мл олио, 1 пакет от 2 грама ванилия, 5 грама бакпулвер, около 3 пълни чаши пресято брашно /около 200 грама/, какао*. За поръсване /по желание/ смес от пудра захар и канела

Почистете тиквата, настържете на едро ренде, поставете в удобен съд, поръсете с две супени лъжици захар и разбъркайте. Включете фурната на 170 градуса, да загрее. В купа счупете яйцата, добавете една чаша захар и разбийте с миксер докато удвои обема си.

Добавете мекото масло и отново разбийте на пухкав крем. Добавете 3 супени лъжици мед, 1 чаша топла вода, 50 мл. олио и разбийте за кратко, колкото да се смесят продуктите. Следват сухите съставки- ванилия, бакпулвер.

Пресятото брашно добавете на два, три пъти като продължите да бъркате на ръка. От тиквата заделете 3-4 супени лъжици, а останалата част сипете в купата при другите продукти и разбъркайте добре.

Трябва да се получи нито много рядка, нито много гъста смес. При всеки количеството брашно може да е различно, между 180- 210 грама. Във всяка формичка за мъфини /кексчета/ капнете по малко олио и минете с четка.

Сипете от сместа до половината на всяко "гнездо" за кексчета, поръсете с малко какао с помощта на чаена лъжица, от горе внимателно още малко от сместа, а най от горе от заделената тиква.

Предлагам ви и една рецепта за МЛЕЧНА БАНИЦА С ТИКВА, от ТУК

По този начин разпределете всичко равномерно, по всички формички. На мен ми излязоха точно 12 мъфини /кексчета. Сложете да се пекат в загрялата фурна до зачервяване и от двете страни.

При мен бяха готови за 25 минути. Готовите кексчета изкарайте от фурната. След пълно изстиване, може да изкарате от формичките. Преди поднасяне /по желание/ поръсете със смес от пудра захар и канела.

Стават меки и за сутрешното ми кафе са идеални. Който има интерес, може да посети и кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК

Кулинарните ни групи: Вкусотия в чиния, от ТУК

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК






























2 коментара:

  1. Защо отвътре са леко вглетени

    ОтговорИзтриване
  2. Посочете, къде точно виждате, че е глетаво. Ако беше глетаво, нямаше да го ядем!

    ОтговорИзтриване