вторник, 11 април 2023 г.

КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА

 





Тези картофени кюфтета не бях ги правила много отдавна. Имах доста домашни картофи и реших вместо супа, която мислех да приготвя да са тези вкусни КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА.

В рецептата ми за ПАНИРАН КАШКАВАЛ, бях споделила с каква панировка ги приготвя, сега и картофените кюфтета са със същата панировка. Друго, което искам да споделя е че за панировката, вместо цели яйца може да ползвате само белтъци, ако са ви останали от предно готвене.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: около 1 килограм картофи, 3-4  стръка зелен лук или 1 глава зрял, 1 стръка зелен чесън, 1 яйце с размер L или 2 по малки, 150- 200 грама сирене, 1 супена лъжица гъсто кисело мляко, щипка сода бикарбонат, 1 супена лъжица олио, 1 супена лъжица ронена чубрица, 1 кафена лъжица млян черен пипер, 2 супени лъжици галета, 1 супена лъжица брашно, сол*

За панировка: брашно*, 2-3 яйца или белтъци, "картофено пюре на люспи" Още: олио за пържене*

Измийте картофите, поставете в тенджера, налейте вода която да е два три пръста над тях и поставете върху котлона на висока степен. В тенджерата, върху картофите поставям една голяма решетъчна лъжица и открехнат капак, за да не изкипи.

Когато водата заври, намалете на средна температура. Варете ги до пълното им омекване. Пробвам с вилица или нож. Когато са се сварили напълно, дръпнете тенджерата от котлона и внимателно с леко открехнат капак прецедете водата.

Оставете за 10- 15 минути леко да изстинат. През това време си почистете, измийте и накълцайте лукът и чесъна. Ако ползвате зрял лук го накълцайте много на ситно или минете през чопър. Обелете картофите и ги поставете в удобен дълбок съд.

Пресовайте ги с ръчна преса. Добавете сол на вкус* /аз добавих полови супена лъжица/, черен пипер и разбъркайте много добре. Добавете и останалите продукти: накълцаните зелен лук и чесън, 1 яйце L, 1 супена лъжица кисело мляко, щипка сода, 1 супена лъжица олио, чубрица*, 2 супени лъжици галета, 1 супена лъжица брашно, надробено сирене, и разбъркайте много добре да се смесят съставките.

В три отделни съда поставете: брашно, 2 яйца L или белтъци, картофено пюре на люспи*. Яйцата ги разбийте с вилица на пяна. Късайте парчета от картофената смес еднакви по големина, колкото мандарина, оформете на топки и наредете в чиния или поднос.

Ако сместа ви се стори прекалено суха, може да оформите топките с леко намокрени ръце. Всяка оформена топка, сплескайте леко и оваляйте първо в брашно, от всички страни, после в разбитите яйца, най на края в картофените люспи.

За да не стане мазало, може едната си ръка да ползвате за оваляне в сухите смеси, а другата в течната или за за оваляне в яйца да си помогнете с вилица. Панираните КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА наредете в поднос.

Хубаво е преди пържене да престоят в хладилник 20- 30 минути, покрити със стреч фолио. Ако не разполагате с много време, може и веднага да ги опържите. В дълбока тенджера или тиган налейте олио* за маслена баня /два три пръста/ и поставете върху котлона на средна температура.

Ако сте пропуснали рецептата ми за ПАНИРАН КАШКАВАЛ, сега може да я видите от ТУК

Когато мазнината загрее добре, поставете 4-5 броя от картофените кюфтета и опържете до златисто и от двете страни. Изкарайте в чиния покрита с домакинска хартия. Поднесете ги с любим сос.

Аз приготвих смес от чесън, сол и гъсто кисело мляко. Може към млечната смес да се добави и 1-2 супени лъжици майонеза и свеж копър. Добър ни апетит! 

Който има интерес, може да посети кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК

Кулинарните групи: Вкусотия в чиния, от ТУК

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК

Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

















Няма коментари:

Публикуване на коментар