петък, 16 ноември 2018 г.

"БОБ ЧОРБА"


Времето вече е доста студено. Време е за боб чорба. Класика в жанра. Преди приготвях по друг начин,но от както ядох у свекървата за първи път и я попитах за начина на приготвяне, правя само по нейната рецепта:) Много ми хареса и допадна...
Продукти:
☑ Боб 400 грама
☑ Лук 1 глава
☑ Морков 1 брой
☑ Червена чушка 1 брой
☑ Зелена чушка 1 брой
☑ Чесън 3 скилидки
☑ Брашно 1/2 супена лъжица
☑ Червен/млян/ пипер 1 чаена лъжица
☑ Олио 5 супени лъжици
☑ Сол 1 супена лъжица/на вкус/
☑ По желание- магданоз, джоджен
☑ "Дискретно" чили 1 щипка
☑ Черен пипер 1 кафена лъжица
По принцип накисвам боба от вечерта, но този път в последния момент реших да приготвя/без накисване/! Почистих, сложих в тенджера с топла вода да ври върху котлона.
През това време приготвих зеленчуците! Измих, почистих на дребно лук, чушки, чесън, магданоз/слагам магданоза в началото, защото вкъщи има не любители/ и настърган морков.
Когато боба заври няколко минути, хвърлям водата, прецеждам. След това връщам в тенджерата добавям олио /2 супени лъжици/ и зеленчуците и вода която да е над боба и зеленчуците- два, три пръста.
Когато боба и зеленчуците поомекнат добавям сол. Боба ми е домашен, но от миналата година. Оставям да къкри около 5 минути. През това време в шола върху котлона запържих 3 супени лъжици олио с брашно и червен пипер.
Запръжката внимателно сипах при чорбата. Подправих с черен пипер "дискретно" чили и джоджен. Не слагам домат! Този начин на приготвяне на боб чорбата много ми хареса!
Боба варих общо 1 час и половина от първото завиране до пълна готовност /в зависимост от боба/. Добре се стоплихме:)
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: Вкусотия в чиния, от ТУК




ДОБЪР АПЕТИТ!

1 коментар: