понеделник, 5 ноември 2018 г.

''ЧИ БЮРЕК''



Рецептата е много стара. Когато бях дете на зет ми /на леля ми мъжа/ майката приготвяше. Всеки път когато ме попиташе какво искам и всеки път казвах: чи бюрек. Сега след толкова години и моят мъж е фен на чи бюрек.
Чи бюрек, че ЧИ БЮРЕК♡ По никое време му се прияло на милото. ЧИ БЮРЕК е вкусна, тестена калорична бомба.  ЧИ /чий/ на турски означава -сурово! Плънката е от кайма, която се слага сурова!
ЧИ също идва от татарски, пък което означава- ХУБАВО/ ВКУСНО/. а САМОТО Е САМО ОТ ТРИ СЪСТАВКИ: брашно, сол и вода! Аз добавих и малко кисело мляко... 
✔ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
☑БРАШНО 4 ЧАЕНИ ЧАШИ  /С ВМЕСТИМОСТ 150 МИЛИЛИТРА/
☑ВОДА 200 МИЛИЛИТРА
☑СОЛ 1 ЧАЕНА ЛЪЖИЦА
☑КИСЕЛО МЛЯКО 1 СУПЕНА ЛЪЖИЦА
✔ЗА ПЛЪНКАТА:
☑КАЙМА 250 ГРАМА
☑ЛУК 1 ГЛАВА
☑ВОДА 1 -2 с.л./зависи каймата, колко е суха !
☑ЧЕРЕН ПИПЕР
☑СОЛ
ОЩЕ:
ОЛИО ЗА ПЪРЖЕНЕ ОКОЛО 100 МИЛИЛИТРА
ПРЕДВАРИТЕЛНО ПРЕСЯХ БРАШНОТО. ДОБАВИХ И ОСТАНАЛИТЕ ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО.ОМЕСИХ ТЕСТО С МЕКОТАТА НА УХО. ЗА КРАТКО  ОСТАВИХ ТЕСТОТО  ДА СИ "ПОЧИНЕ"
ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ПРИГОТВИХ ПЛЪНКАТА. В КУПА СЛОЖИХ КАЙМА, ЛУК / НАСТЪРГАН/, СОЛ, ЧЕРЕН ПИПЕР. ВОДА и РАЗБЪРКАХ.ТРЯБВА ДА СТАНЕ ГЛАДКА СМЕС.
ТЕСТОТО  ОМЕСИХ ЗА КРАТКО. ОТКЪСВАМ ТОПЧЕТА МАЛКО ПО МАЛКИ ОТ МАНДАРИНА и РАЗТОЧИХ  НА ТЪНКО. НА ВСЯКО ТЕСТО СЛАГАМ ПО 1 СУПЕНА ЛЪЖИЦА ОТ ПЛЪНКАТА, като РАЗСТИЛАМ НА ТЪНКО.
ЗАТВАРЯТ СЕ ,КАТО ПОЛУМЕСЕЦ  И ПЛЪТНО ДА НЕ СЕ ОТВОРЯТ ПО ВРЕМЕ НА ПЪРЖЕНЕ.
ПЪРЖАТ СЕ В СГОРЕЩЕНО ОЛИО. НАБЛЮДАВАЙТЕ! БЪРЗО СТАВАТ!





ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар