Продукти:
☑Прясна риба толстолоб около 500 грама/шайби/
☑Лук 1 средно голяма глава
☑Морков 1 брой
☑Целина 1 малка глава
☑Червена чушка 1 брой
☑Картоф 1 брой/голям или 2 малки/
☑Олио 5 супени лъжици
☑Домат 1 брой/аз нямах и сложих 1 с.л. доматен концентрат!
☑Девисил
☑Магданоз
☑Черен пипер
☑Жълтък 2 броя
☑Кисело мляко 3 супени лъжици
☑Куркума
☑Лимон
☑Сол
☑Вода
Приготвяне: първо почистете рибата от черната ципа /моята беше полупочистена/ и я измийте добре! В тенджера сложете нарязаните парчета риба, 1/2 супена лъжица сол, налейте водата и сложете на котлона да заври.
Когато заври, намалете котлона и оставете да се вари до пълното омекване на рибата. Когато рибата се отдели от костта е готова. През това време пригответе зеленчуците. Почистете, измийте и нарежете лука на дребно, чушката, глава целина, морков, картоф- на едро.
Извадете рибата с решетъчна лъжица в чиния и оставете да се охлади. Прецедете бульона и сложете отново на котлона да заври. Добавете още сол на вкус, нарязаните зеленчуци и олиото и ако има нужда, налейте още топла вода.
Охладената риба се почиства от костите, кожата и се прибавя към сварените зеленчуци. В малка купичка се размива /с няколко лъжици от бульона/ доматения концентрат и се добавя към чорбата.
Оставете да покъкри още около 5 минути. През това време си пригответе застройката. В купа сложете жълтъците, киселото мляко и изстискайте 4-5 капки лимонов сок и разбийте с телена бъркалка.
Гребвате с черпак от бульона и по малко сипвате към застройката, като разбърквате! После застройката по същия начин полека се налива към чорбата с постоянно бъркане! Девисилът и магданоза се почистват, нарязват на дребно и се добавят към чорбата.
Котлона се изключва и чорбата се подправя с черен пипер и куркума /по желание/. При поднасяне може да се сложи резенче лимон и щипка "Дискретно" Чили.
Няма коментари:
Публикуване на коментар