неделя, 6 януари 2019 г.

"ПИЛЕШКА СУПА ПРОТИВ ГРИП "


Когато у дома има болен, едно от решенията е ПИЛЕШКА СУПА с мнооого чесън и черен пипер. Та и от студените дни ми се е насъбрало и ми се ще да се сгрея :)
ПРОДУКТИ :
☑ Пилешко бутче около 350 гр. 1 брой
☑ Лук 1 брой
☑ Морков 1 брой
☑ Червена чушка 1 бр.
☑ Картоф 1 брой среден
☑ Чесън 1 глава
☑ Фиде
☑ Олио 3 супени лъжици
☑ Жълтък 2 броя
☑ Кисело мляко 3 с.л.
☑ Лимонов сок 3-4 капки
☑ Куркума 1 ч.л./ не всеки път слагам/
☑ Черен пипер млян
☑ Сол 1 супена лъжица
Още : вода около 2. 500 л.
По желание магданоз, чили / люспи/
В подходяща тенджера се слага бутчето, което е почистено предварително , измито и " разделено " на две с остър нож. Сол на вкус / за нас 1сл. е достатъчна /  и вода. Докато бутчето се вари се приготвят зеленчуците: почистени, измити , лукът се реже на дребно, морковът се настъргва на едро или на малки кубчета,  червената чушка на дребно, а картофът на малки кубчета.
По време на варене на бульона се образува пяна , която се отстранява. След, като се свари бутчето се взема с решетъчна лъжица , поставя се в чиния на страни да изстине. Зеленчуците: лук, морков , червена чушка и картоф се пускат в тенджерата да се сварят.
Ако е нужно се добавя олио. Аз сложих 3 супена лъжица, защото от кожата беше пуснало малко мазнинка / ако е домашно , не е нужно /. Оставих да ври на средна температура. През това време обезкостих месото на малки късчета.
Отстранявам и кожата / не я ядем! Ползвам кожата само за да си пусне мазнината /. Добавям пилешките късове при зеленчуците.  Когато зеленчуците поомекнат добавя се фидето.  Приготвя се застройка : в купа се разбиват жълтъците с кисело мляко, лимонов сок и малко черен пипер. Когато фидето набъбне се добавя курума. С черпак се взема от горещият бульон и се сипва към яйчената смес, докато стане еднаква температурата. После тази смес се сипва обратно в тенджерата с непрекъснато бъркане.
Чесънът се почиства , измива и настъргва/ или пресова / на дребно /ако е домашен много по добре! Естествен антибиотик, че на пазара има много от китайския , пълен с "химикали"!  Чесънът се сипва към супата.  Котлонът се изключва . Не съм добавила магданоз към супата ,защото не всеки яде . При сервиране може да се поръси с магданоз или чили по желание!
А толкова много чесън сложих , защото предпазва от грип! А и любимият болен да се оправи. Но и много вкусно се получи.
ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар