Горещо препоръчвам.
Необходими продукти:
* Мерителна чаша 125 мл.
☑ Прясно мляко 1 чаша
☑ Кисело мляко 1 чаша
☑ Олио 1 чаша
☑ Суха мая 1 пакет 7 гр / 1/2 пакет козуначна 20 гр/
☑ Захар 3 чаени лъжици
☑ Белтък 1 брой
☑ Брашно 6 чаши
За плънка/по желание/
☑ Сирене 150 гр , кашкавал 50 гр.
Още:
☑ Разтопено краве масло 2 с.л.
☑ Жълтък 1 брой за намазване
☑ Маково семе и сусам за поръсване
Приготовление: в касерола сипете продуктите прясно мляко, кисело мляко и олио. Леко ги затоплете.
Разбъркайте с лъжица и прехвърлете сместа в купа. Добавете маята,захарта, сол, белтъка. Разбъркайте с лъжица да се разтвори маята и да се разтопи захарта и солта. Почнете да прибавяте брашното/ предварително пресято / малко по малко.
Замесете леко лепнещо тесто. Загънете купата със стреч фолио и оставете на топло да втаса около 40 минути и час / в зависимост колко е топло помещението/.
Докато тестото втасва се разтопява кравето масло/ 2 супени лъжици/. В подходящ съд надробете сиренето, нарежете кашкавала на дребно/ или настържете/. Тестото втасва между 40 минути и 1 час/ в зависимост от топлината на помещението/.
Тестото леко се " обръща" с шпатула, колкото да се изкара въздуха. С намаслени ръце направете топки големи ,колкото мандарина. При мен излязоха 21 броя.
Всяка топка разтелете леко с ръце и сложете 1 супена лъжица от плънката. Затворете отново, като топка. Наредете в тава покрита с пергаментова хартия.
Наредете на разстояние едно от друго. Намажете с останалото краве масло / стават по меки. Но има опасност и от това да почернеят/ и оставете за 30 минути на топло. След, като втасат ги намажете с разбит жълтък с помощта на четка.
Поръсете с маково семе и сусам. Печете в предварително загряла фурна на 190 градуса. Наблюдавайте ги!
ДОБЪР АПЕТИТ!
Необходими продукти:
* Мерителна чаша 125 мл.
☑ Прясно мляко 1 чаша
☑ Кисело мляко 1 чаша
☑ Олио 1 чаша
☑ Суха мая 1 пакет 7 гр / 1/2 пакет козуначна 20 гр/
☑ Захар 3 чаени лъжици
☑ Белтък 1 брой
☑ Брашно 6 чаши
За плънка/по желание/
☑ Сирене 150 гр , кашкавал 50 гр.
Още:
☑ Разтопено краве масло 2 с.л.
☑ Жълтък 1 брой за намазване
☑ Маково семе и сусам за поръсване
Приготовление: в касерола сипете продуктите прясно мляко, кисело мляко и олио. Леко ги затоплете.
Разбъркайте с лъжица и прехвърлете сместа в купа. Добавете маята,захарта, сол, белтъка. Разбъркайте с лъжица да се разтвори маята и да се разтопи захарта и солта. Почнете да прибавяте брашното/ предварително пресято / малко по малко.
Замесете леко лепнещо тесто. Загънете купата със стреч фолио и оставете на топло да втаса около 40 минути и час / в зависимост колко е топло помещението/.
Докато тестото втасва се разтопява кравето масло/ 2 супени лъжици/. В подходящ съд надробете сиренето, нарежете кашкавала на дребно/ или настържете/. Тестото втасва между 40 минути и 1 час/ в зависимост от топлината на помещението/.
Тестото леко се " обръща" с шпатула, колкото да се изкара въздуха. С намаслени ръце направете топки големи ,колкото мандарина. При мен излязоха 21 броя.
Всяка топка разтелете леко с ръце и сложете 1 супена лъжица от плънката. Затворете отново, като топка. Наредете в тава покрита с пергаментова хартия.
Наредете на разстояние едно от друго. Намажете с останалото краве масло / стават по меки. Но има опасност и от това да почернеят/ и оставете за 30 минути на топло. След, като втасат ги намажете с разбит жълтък с помощта на четка.
Поръсете с маково семе и сусам. Печете в предварително загряла фурна на 190 градуса. Наблюдавайте ги!
ДОБЪР АПЕТИТ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар