четвъртък, 21 февруари 2019 г.

" ЛАХМАДЖУН "


ТОВА МИ Е ВТОРИ ОПИТ ЗА ЛАХМАДЖУН. ПЪРВИЯТ ПЪТ ПРОБВАХ НА ТИГАН. ЛАХМАДЖУН Е ВИД ТЕСТЕНО ИЗДЕЛИЕ ОТ ТУРСКАТА КУХНЯ. ТОВА Е НЕЩО, КАТО ПИЦА.
Продукти за тестото:
☑ Брашно 2.5 ч.ч/с вместимост 250 мл/
☑ Суха мая 1/2 пакет
☑  Хладка вода 250 мл.
☑ Захар 1 ч.л.
☑ Сол 1/2 ч.л.
За плънката:
☑ Кайма 350 гр
☑ Домат 1 брой /средно голям/
☑ Зрял лук 1 брой
☑ Червена чушка 1 брой/ средно голяма/
☑ Чесън 3 скилидки
☑ Доматен концентрат 1 с.л.
☑ Олио 5 с.л.
☑ Сол, черен, червен пипер
За сервиране:
☑ Домати, лимон
*По принцип се слагат и чорбаджийски чушки, но аз не сложих !
В купа се сипва хладката вода, маята , захарта и сол.Разбърква се. Предварително пресятото брашно се прибавя малко по малко. Замесва се тесто с мекотата на ухо. Загъва се с кърпа и се оставя на топло за , около 30 минути.
През това време се приготвя плънката :в подходящ съд се слага каймата. Зеленчуците предварително измити се режат на дребно :лук, червена чушка, домат/на кубчета/,чесън , магданоз.Сипват се при каймата.Добавят се подправките :сол,черен,червен пипер, доматен концентрат и олио.Сместа се разбърква добре и се оставя  на страни.
Тестото се взема и върху набрашнен плот леко се до умесва .Придава се форма на руло и се реже.Правят се топки.



Големината зависи от вас.Моите бяха големи колкото мандарина.Всяка топка се точи на тънко.
Нареждат се в тава покрита с пергаментова хартия.Аз ги пекох по две в тава ! Намазват се на тънко от плънката.
Пекат се на 220 градуса на най долното ниво на фурната.
След, като са готови се захлупват по две , за да се задушат!
Когато ги печете ги наблюдавайте ! Стават бързо , за 4-5 минути.

Поднасят се с лимон, магданоз и нарязани домати !
МНОГО Е ВКУСНО! ОПИТАЙТЕ ! 
                                                       ДОБЪР АПЕТИТ !

8 коментара:

  1. Отдавна искам да ги направя,но не можех да попадна на изпитана рецепта.Благодаря за рецептата,Биги,ще се пробвам!

    ОтговорИзтриване
  2. Гергана Цветавона, опитайте ! Ще чакам резултата ! Благодаря !

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам ястия от турската кухня! Благодаря за подробната рецепта! Ястието изглежда много вкусно.

    ОтговорИзтриване