неделя, 3 февруари 2019 г.

"ДЪРПАНА БАНИЦА "





От кога се каня да приготвя. На вид не знам, дали ви харесва, но на вкус е уникално вкусно! Ухае на краве масло и сирене.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
☑ Брашно около 1 кг
☑ Яйце 1 брой
☑ Олио 3 с.л.
☑ Оцет 1 ч.л.
☑ Щипка сол
☑ Хладка вода 350 мл.
☑ Краве масло 125 гр/разтопено
За плънката :
☑ Сирене 240 гр
☑ Яйца 2 броя
☑ Кисело мляко 100 гр
Още :
☑ Яйце 1 брой / за намазване
Брашното се пресява в подходящ съд. Добавят се и другите продукти: яйце, олио, оцет, щипка сол и хладката вода. Замесва се тесто, като малко по малко се прибавя брашното.
Меси се, докато стане гладко с мехури и шупли отвътре. Нарязват се на малки късчета, от които се оформят топчета. Намазват се с разтопено масло и се оставят да отлежат 20 минути, като се покриват с кърпа.
След това се слагат по 3 едно върху друго. Разточват се с точилка или се изтеглят с ръка тънки листи. Всеки лист се напръсква обилно с разтопено масло и се слага от предварително приготвената плънка/надробено сирене, разбити яйца и кисело мляко/.
Навиват се на руло, усукват се и се редят в обилно намаслена тава. От горе баницата се поръсва с останалата разтопена мазнина. Намазва се с разбито яйце. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, като трябва добре  да се опече от горе и от долу!
След  изваждането и от фурната баницата се поръсва с малко вода и се покрива с хартия и чиста кърпа, за да се задуши и стане по мека. Може да се ползва и друг вид плънка!









                                                             ДОБЪР АПЕТИТ !


Няма коментари:

Публикуване на коментар