неделя, 17 март 2019 г.

" КИНОА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ "


Киноата съдържа високо съдържание на желязо, магнезий, калций,протеини.Подходяща е за вегани ,вегетарианци , постещи . Киноата не съдържа глутен .Бързо се  приготвя. Може да се ползва , като гарнитура към месо или за салатка !
Необходими продукти :
* Чаена чаша с вместимост 150 мл.
☑ Киноа 1 ч.ч.
☑ Топла вода 2 ч.ч./ бульон /
☑ Гъби печурки 2-3 бр/ средна големина/
☑ Червена чушка 1 брой /средно голяма
☑ Пресен лук 3 стръка
☑ Олио 4-5 с.л.
☑ Черен пипер
☑ Сол
* Гранулирана подправка пиле 1 ч.л.
/ако сте сложили домашен пилешки бульон , може и без гранулираната подправка/
Приготовление : първо измийте на няколко пъти киноата под силна течаща вода ! Иначе ще има горчив вкус ! Но не е нужно да се кисне !


Върху котлона в подходящ съд сложете киноата, сипете топлата вода и щипка сол. Оставете на средна температура. Като почне да ври добавете гранулираната подправка. Ако имате домашен пилешки бульон , по добре да го ползвате / вместо вода и гранулирана подправка/ Така ще стане по вкусно ! Иначе само киноата няма никакъв вкус/ но ми наподобява на ориз или кус- кус/ За около 15 минути коноата е готова, набъбнала. Отстранете от котлона ! В друг съд върху котлона се загрява олио .Добавете предварително нарязаните на филийки гъби/ аз гъбите не ги мия , а ги чистя с четчица или кърпа. Може би за това не пускат много вода / Разбъркайте. Когато почнат да поомекват и водата почне да се изпарява , прибавете предварително изчистената, измита и нарязана на дребно червена чушка и щипка сол. Почистете , измийте и накълцайте пресния лук .Изключете котлона /така или иначе сместа ще поври още няколко минути/ Сипете пресния лук, киноата и черен пипер на вкус. Оставете така около минута.
Ястието е готово.А , ако искате да сервирате , като салатка може да добавите лимонов сок!


                                                        ДОБЪР АПЕТИТ !

2 коментара:

  1. Киноата наистина е чудесна с гъби и зеленчуци.Ползвам и просо, то също е чудесно.А гъбите и пресните зеленчуци са чудесна добавка особено през постите.Аз също не мия гъбите.Те поемат вода и след това не са никак вкусни.
    Поздрави и усмихнат ден !

    ОтговорИзтриване