вторник, 19 март 2019 г.

" ОБИКНОВЕНА ДОМАШНА ТОРТА "




Най обикновена торта,приготвена по наш вкус! Торта с най обикновено нишесте,каквато приготвяше баба и мама. Скъп и вкусен спомен:) Да, не е изискана и сложна за направа торта, но е вкусът от моето детство. За това не можах да се сдържа и реших,че тази класическа торта трябва да е в блога ми♡
* Чаша с вместимост 150 мл.
Необходими продукти за блата :
☑ Яйца 5 броя
☑ Захар 1.5 чаша
☑ Олио 5 с.л.
☑ Сок от компот 1 чаша /аз ползвах от кайсии/
☑ Бакпулвер 1 пакет
☑ Брашно 2.5 чаши
☑ Какао 1 с.л.
За сиропа *
☑ Сок от компот/останалото количество*
За крема :
☑ Плодово нишесте ягода 1 пакет
* Приготвяне по указание на опаковката
/ При мен :700 мл прясно мляко+ захар 1 чаша/
Още:Смлени орехи за поръсване /количеството според вкусът ви / Настърган шоколад *
В подходяща купа разбийте яйцата около минута. Добавете постепенно захарта. Разбийте сместа ,около 5 минути. Добавете олиото и сок от компот/кайсия/ Разбийте за кратко. Прибавете ванилова захар,бакпулвер и брашно.
Тези продукти разбъркайте с телена бъркалка! Изсипете половината смес в тава покрита с пергаментова хартия/а стените на съда*намазани с олио и поръсени с брашно/с диаметър 24 см с ринг. Към другата смес добавете какаото и разбъркайте. Сипете какаовата смес върху първата и изгладете с шпатула*
Печете в предварително загряла фурна на 180 градуса 40-45 минути/зависи от фурната/или до суха клечка* След като е готов блатът,изключете фурната и оставете за няколко минути така. През това време си пригответе крема*по указание на опаковката!
В подходящ съд върху котлона се сипва млякото и се оставя да заври. Добавя се захарта и се разбърква докато се разтопи! В шола се сипва нишесте и 100 мл прясно мляко.
Разбърква се и се добавя към прясното мляко с постоянно бъркане. Като се посгъсти е готов. Оставете леко да изстине,докато разрежете блата. Изстиналият блат изкарайте от ринга и обърнете /ако е нужно изравнете* с нож/и махнете хартията!
С помощта на остър нож нарежете на две части. Сиропирайте двата блата с останалият сок от компот. Поставете първият блат в ринга, сипете от крема и изгладете.
Поръсете със смлени орехи и настърган шоколад. Сложете вторият блат и отново крем,орехи и настърган шоколад. Добре ще е тортата да престои една нощ преди да се разреже, но е трудно да се устои!
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Ако ви харесват моите рецепти , вижте още една " БИСКВИТЕНА ТОРТА  ФАНТАЗИЯ " от  ТУК





3 коментара:

  1. И моята баба правеше подобна торта, но и Вашата рецепта ми хареса затова я записвам.Не е изискана наистина, но пък беше вкусът на моето детство и е много..о ..о вкусна.
    Чудесна е ! Поздрави и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Първият път се получи страхотно,надявам се и днес да е така да не се изложим за утрешния празник.

    ОтговорИзтриване