събота, 29 юни 2019 г.

" Бурания от зелен боб "



Май само този вид БУРАНИЯ  не съм представила. Е, ястието е без месо!
Понеже вече ме мислят за много месоядна , реших да представя ястие без месо.
Бързо, лесно се приготвя и е по различно предложение за тези които обичат и дори, които не обичат- зелен боб ! Може да си го хапнете , като основно , а защо не и като мезенце !? Борания, Бурания... На места различно се изговаря!
BORANI -на турски ! 
Необходими продукти :
☑ Зелен боб  пресен, консерва или замразен 500 грама
☑ Олио 3-4 с.л.
☑ Топла вода около 70 мл.
☑ Кисело мляко 400 грама
☑ Чесън 3 скилидки
☑ Брашно 1 с.л./ равна/
☑ Червен пипер 1 ч.л. / непълна/
☑ Сол *
Измийте, почистете, сложете зеления боб в касерола или малка тенджера, добавете малко сол, налейте вода, сложете на котлона и включете на средна температура. Оставете да се бланшира за 4-5 минути.

Тази стъпка се прави само когато ползвате пресен зелен боб! Почистете, пресовайте чесъна, добавете сол, киселото мляко и разбъркайте.Затворете с подходящ капак и сложете в хладилник.

След това прецедете водата и оставете в гевгир да се отцеди! Върху котлона в касерола загрейте олиото, добавете зеления боб и разбъркайте добре да поеме от олиото. Добавете брашното и червения пипер и разбъркайте енергично, да не загори.

Когато си промени цвета, добавете топлата вода. Изключете котлона и продължете да бъркате, докато леко се посгъсти. Вземете от котлона и оставете да се охлади. След , като се охлади , добавете киселото мляко и разбъркайте.
Добре е ястието да престои така няколко часа в хладилник преди да сервирате!
ДОБЪР АПЕТИТ !

Ако ви допадат моите рецепти , може да посетите страницата ми във Фейсбук :
" От кухнята на Биги " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
Или да се присъедините към кулинарната ни група :
" Вкусотия в чиния " https://www.facebook.com/groups/520103771725772/

Подобна рецепта , като тази :

" ЛЯТНА ЯХНИЯ "


Или 

"БОРАНИЯ ОТ ЧУШКИ "

Няма коментари:

Публикуване на коментар