✔ Бамя *
✔ Вода *
✔ Сол *
✔ Лимон 1 брой
Още : пликове за замразяване /дълбоко съхранение
Тук , количеството не е от значение! Измих бамята и почистих с нож от страната на дръжката , както се подостря молив, като се внимава да не се изреже по на дълбоко! Сложих в гевгир , посолих ги / около половин супена лъжица сол /.
Леко ги разбърках, прехвърлих в дълбока тенджера. Налях вода , колкото да ги покрие. Измих лимона и нарязах на едри парчета , изстисках върху бамите и пуснах да се бланшират.
Лимона и солта са за да не се лигавят бамите! Бланширах ги около 2-3 минути /не повече/ във вряща вода. Веднага след това с решетъчна лъжица ги прехвърлих в ледено студена вода, за кратко.
Прехвърлих в гевгир да се отцедят. Леко ги подсушавам с кухненска хартия или чиста кърпа. След това ги прехвърлям в плик / не е задължително в плика да сложите лимон/. Ако са голямо количество може да си ги разпределите в пликове за по едно готвене.
Също така може да ги сортирате по големина. Това е моят начин. Може да споделите и вашият начин на съхранение.
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук :
" От кухнята на Биги " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour