неделя, 13 октомври 2019 г.

ЛАЗАНЯ

ЛАЗАНЯ 

Това е първата ми ЛАЗАНЯ! Доволна съм от резултата, добре се получи. Идеята дойде от мъжото. Прияло му се е, а аз и това чакам. Макар да има малко отклонение от оригиналната рецепта, в моя защита ще кажа, че приготвих по наш си вкус.
Това е моят прочит или ако искате интерпретация го наречете! На нас ни хареса. Тази ЛАЗАНЯ ми наподобява на нашата МУСАКА. Без много да "разтягам ", погледнете към рецептата... Моята ЛАЗАНЯ е малко побългарена- съдържа българска чубрица вместо- босилек!
Необходими продукти:
 ✔ Кори за лазаня 500 грама/ 16 броя/
✔ Кайма смес 500 грама
✔ Зрял лук 1 средно голяма глава
✔ Морков 1 средно голям
✔ Скилидка чесън 2 броя
✔ Олио 2-3 супени лъжици
✔ Доматен концентрат 1 чаена лъжица / пълна/
✔ Домати от консерва / нарязани / 400 грама
✔ Щипка захар
✔ Чубрица *
✔ Черен пипер *
Босилек по желание * Аз нямах !
✔ Сол *
За соса :
✔  Олио 2 супени лъжици
✔  Брашно 1 супена лъжица / пълна/
✔  Готварска сметана 200 мл
✔  Кисело мляко 3,6 % 200 грама
✔  Яйце 1 брой + 1 белтък / който ми беше останал
✔  Скилидка чесън
✔ Черен пипер *
✔  Сол*
Още :
✔  Кашкавал  250 грама
Моите кори за ЛАЗАНЯ бяха от тези, които не се варят! Пригответе ги по описание на опаковката! Първо пригответе плънката: в тиган върху котлона загрейте олио на средна температура.
Почистете, измийте и нарежете лука на ситно, моркова на малки кубчета и сложете леко да се позапържат и омекнат. Разбъркайте периодично. Накълцайте чесъна на дребно и прибавете към другите продукти.
Следва, каймата и бъркайте докато стане на трохи и си промени цвета. Добавете доматения концентрат и разбъркайте около минута. Ред е на доматите, щипка захар, чубрица, сол / аз сложих 1 чаена лъжица /
Разбъркайте и оставете да покъкри около 5 минути. Добавете черен пипер и босилек / по желание и вкус / Разбъркайте  и оставете на страна да изстине. Ред е на соса! Бешамеловият сос много не го тачим и аз направих малки промени! Продуктите трябва да са на стайна температура!
Предварително в купа разбийте яйцето + белтък, с телена бъркалка. Добавете киселото мляко и бъркайте докато стане гладка смес.В касерола върху котлона загрейте олио / може да се комбинира с краве масло /на средна температура. Добавете брашното и бъркайте докато леко покафенее.
Добавете сметаната, като продължите да бъркате. Добавете и сместа с яйце и кисело мляко, черен пипер, скилидка пресован чесън, 100 грама настърган кашкавал и сол. Изключете котлона. Бъркайте около минута и оставете да поизстине леко! В тавата ми на един ред се събират по 3 кори за Лазаня.
В дъното на тавата първо сложете малко от плънката, после малко от соса и наредете 3 кори една до друга. Отгоре отново от плънката, малко сос... Така корите попиват от соса и плънката и омекват! През ред, добавете и настърган кашкавал. Мисля, че като начинаеща, случих на супер кори за ЛАЗАНЯ.
И така се редуват докато свършат корите. На мен ми остана една кора, която може да се накъса и да се разпредели върху другите кори. Върху последните кори също от плънката, соса / без да се разбъркват / и най отгоре настърган кашкавал! Пекох в предварително загряла фурна на 200 градуса около 20 минути.
Знам, че тази рецепта за ЛАЗАНЯ съм я побългарила:) с чубрицата/ вместо босилек/ и по различният сос, но отбелязах че така ми харесва!
Получи се вкусотия със златна коричка:) ДОБЪР АПЕТИТ!
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук :
" От кухнята на Биги " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour




Няма коментари:

Публикуване на коментар