вторник, 22 октомври 2019 г.

БАНИЦА С ГОТОВИ , КЪПАНИ КОРИ

БАНИЦА С ГОТОВИ , КЪПАНИ КОРИ


 Пригответе си тази вкусна баница и всеки ще си мисли, че ръчно сте точили корите. Тайната е в приготвения " сос "
✔ Готови къпани кори 1 пакет от 400 грама / 3 броя /
За соса :
✔ Олио 70 мл
✔ Оцет 1 чаена лъжица
✔ Краве масло 1 супена лъжица / разтопено/
✔ Брашно 1 супена лъжица
Плънка :
✔ Сирене * около 300 грама
✔ Кашкавал 150 грама / настърган
За намазване :
✔ Жълтък 1 брой 
* Може да ползвате и друг вид плънка
В купа пригответе соса: сипете брашното, олиото, предварително разтопеното краве масло / да не е горещо/, оцета и разбъркайте. Сместа трябва да е течна. Този сос ще придобие на баницата вкус на домашно точена.

Отворете си корите, една по една /корите са големи, кръгли и дебели / Наредете ги една върху друга / 3 кори / и изрежете точно по средата. От 3 кори стават 6. В купа си надробете сиренето и добавете настъргания кашкавал / по желание може да добавите и накълцан свеж магданоз/ 

Пригответе си тавата, като я покриете с хартия за печене / за по лесно, намачкайте хартията на топка и леко я намокрете , така по лесно ще я сложите в тавата / Вземете по една кора и с помощта на четка напръскайте кората със соса и намажете.

Поръсете с плънка, леко прегънете двата края /от ляво и дясно / 3 пръста на вътре и направете на руло, а после на охлюв. Първата сгъната кора сложете по средата на тавата, второто " руло " увийте около първото и така до като свършат и се образува един голям " охлюв "

На мен ми остана малко от соса и към него добавих жълтъка и разбих с телена бъркалка и намазах баницата. Печете в предварително загрята фурна на 170 - 180 градуса  / според фурната / до златиста коричка.
ДОБЪР АПЕТИТ! Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: Вкусотия в чиния, от ТУК











5 коментара:

  1. Биги,
    много интересен сос за баница.Записах си рецептата, за да я пробвам.Тези кори са много вкусни, с тях аз правя една обърната баница, която знам от моята баба.Рецептата я има в моя блог.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря , Ели ! До сега не си споменавала , че имаш блог ! Ще се радвам , ако ми пратиш линк ! Непременно ще пробвам и твоята баница ! Като рецептите на нашите мили баби , няма !

    ОтговорИзтриване
  3. Биги,
    натискайки върху моето име ще излезе профил, а от там и блога.Ходих в Турция, но точно това кълбо от навито като кашкал сирене от телиатели не видях.Имаше точно тогава / 29.10. / национален празник на Турция и пазарът работеше частично.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Биги,
    натискайки върху моето име ще излезе профил, а от там и блога.Ходих в Турция, но точно това кълбо от навито като кашкал сирене от телиатели не видях.Имаше точно тогава / 29.10. / национален празник на Турция и пазарът работеше частично.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей БИГИ би ли споделила от кой край си ,ще ми бъде мн.приятно да се запознаем.Благодаря за споделените вкуснотии.Поздрави от РУСЕ

    ОтговорИзтриване