вторник, 26 ноември 2019 г.

ТЕЛЕШКА ПАСТЪРМА -- ДОМАШНА


ТЕЛЕШКА ПАСТЪРМА-- ДОМАШНА



Не за първи път казвам, че по вкусно от домашното няма. Сигурна съм, че сме на едно мнение! Това е първата ми пастърма, но със сигурност няма да е последната. Месото е прясно, от един колега на мъжа ми, чийто родители имат домашни животни. Пробно приготвих малко количество.
Необходими продукти:
✔ Телешко месо *
✔ Морска сол *
✔ Червен пипер *
✔ Чубрица *
✔ Чимен *
Още : игла, здрав конец / канап /
Имам навика , когато купя месо, без значение от къде, го измивам. Почистих от мазнината, жилките с остър нож. Ако трябва да съм честна, не знам точно от коя част на животното е! В дъното на тавата поръсих обилно с морска сол.

Отгоре наредих парчетата месо, а върху месото и отстрани- поръсих също обилно. Сложих в хладилника и държах 48 часа / може и 24 часа /. След това време се вижда как месото е пуснало вода/ кръв.

Внимателно отстраних морската сол, измих под течаща чешма и отново наредих месото в същата тава, която предварително измих и почистих. Налях вода, един пръст над месото и отново сложих в хладилника!

Държах така 24 часа! След изминалите 24 часа, прецедих и оставих в гевгир. Върху хартия смесих подправките: чубрица, червен пипер, чимен. Чубрицата сложих повечко, защото така обичам!

Може да сложите подправки по ваш вкус! Овалях месото в подправките и от двете страни и изтупах леко излишното. Приготвих си предварително игла със здрав конец / канап/

Пробих единия край на месото и прокарах конеца. Закачат се на проветриво място и се наблюдават, за колко време ще изсъхнат. Моите бяха с различна големина и дебелина.

По малките бяха готови за 5 дена, а по големите за 8. Понеже и времето още не е много студено, процеса се ускори. От познати чух , че овивали във вестници, преди да приберат в хладилник, но не ми се стори много добра идея. Аз увих  в амбалажна хартия и сложих в хладилник!

Който, има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: Вкусотия в чиния, от ТУК



Преди сушене




2 коментара:

  1. Биги,
    на това мезе татко му казваше " Кайзер - пастърма ".Чименът е задължителен и след приготвянето сме го замразявали във фризера или сме го съхранявали в хладилник, обвито в пергаментова хартия.
    Поздравления за рецептата! Да добавя използваме и други подправки като кимион, куркума и чесън на прах.

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, много добре и вкусно се получи , което ме убеди за пореден път , че от домашното по вкусно няма !Преди, родителите ми доста приготвяха -е сега е мой ред !Пробно приготвих малко количество, но другият път ще се възползвам от препоръката ти -да сложа във фризер ! Подправките според мен са според вкуса , но другият път бих добавила куркума и чесън на прах !Ели, много ти благодаря за подкрепата ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване