неделя, 2 февруари 2020 г.

БАЗЛАМА -БАЛОН /турски хляб/

БАЗЛАМА БАЛОН - тези турски хлебчета/ питки / са уникални ! Беше ми останал малко хляб, който определено нямаше да ни стигне ! За вечеря , че и за сандвичи трябва /за работа/ Е, викам си " Време е ! Запретвай ръкави "Ако се приготвят правилно , остават меки и вкусни !Може за закуска само със сирене и шарена сол , може и за топкане ! Рецептата от тук -стъпка по стъпка !
БАЗЛАМА- ТУРСКИ ХЛЯБ/ПИТКИ /

* Чаша с вместимост 250 мл.
Необходими продукти :
✔ Хладка вода 1,5 чаша
✔ Суха мая 1 пакет от 7 гр или 1/2 кубче козуначна мая
✔ Олио /зехтин/ 1,5 с.л.
✔ Захар 1 ч.л.
✔ Сол 1 ч.л.
✔ Брашно 3,5 чаши
Пресейте предварително брашното !

В купа сипете продуктите : мая, захар ,хладка вода , олио/зехтин/ и 1 чаша брашно !  Първо започнете да разбърквате с лъжица , докато продуктите се размесят добре и поемат брашното ! Добавете сол и почнете да добавяте брашното малко по малко , като почнете да месите на ръка ! Искам да отбележа , че при всеки количеството брашно може да е различно / при мен беше 3,5 чаши/ Трябва добре да се омеси , около 5-6 минути .Тестото трябва да е МЕКО и леко лепнещо на допир ! Загънете със стреч фолио или найлонов плик и отгоре с чиста кърпа ! Оставете на топло между 40 минути - 1 час / зависи от топлината на помещението/

След , като тестото удвои, утрои обема си , натиснете отгоре за да изкарате въздуха ! Прехвърлете тестото върху леко набрашнен плот , леко го съберете с набрашнени ръце, оформете на руло и нарежете с нож на равни парчета , които оформете на топки ! Моите бяха големи колкото мандарини и излязоха  18 броя .

Наредете топките тесто върху поднос поръсен с брашно и загънете с найлонов плик да не изсъхнат и вземайте  по една топка и върху набрашнен плот започнете да точите /моите бяха около 12 см./  Може и малко по големи -15 см. Не трябва да са прекалено тънки , нито много дебели / вижте на снимката / Всяко разточено тесто сложете върху набрашнена кърпа ! Загънете ги и оставете да втасат за втори път , около 20 минути .

След  , като изтекат 20 минути , сложете върху котлона тиган с незалепващо покритие и включете на висока степен ! Когато тигана загрее / на сух тиган / сложете първото тесто и намалете на средна температура ! Когато видите , че върху тестото се образуват едвам видими балончета , обърнете от другата страна ! От другата страна по същия начин , като видите , че се образуват балончета - обърнете ! Третия път , като обърнете , изчакайте ...ще видите как лека полека се повдига хлебчето, като балон ! Обърнете за последно ! .Изчакайте около 10- 15 секунди /зависи от котлона/ Аз обръщам общо четири пъти / по две от страна / Вземете с шпатула и сложете топлото хлебче върху поднос, тава или дървена дъска ! Пригответе ги по този начин и се уверете сами колко са вкусни и меки ! Определено си заслужава ! Моят мъж ги подкара със сиренце и маслини ! И за работа ще му сложа , като ДЮНЕР !
Погледнете и тази рецепта за "СИМИТ-ПОАЧА "  от ТУК
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите и страницата ми във Фейсбук :
"От кухнята на Биги "https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
БАЗЛАМА-ВКУСЕН ТУРСКИ ХЛЯБ


5 коментара:

  1. Поздравления за вкусните базламички,Биги!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти , Танче ! Много добре се получиха, макар че снимките не са много добри !

      Изтриване
  2. Биги,
    не съм ги правила тези хлебчета - балон, но наистина са много добри.Гледала съм клипчета как ги правят.Ще запиша и твоя начин на приготвяне и ще пробвам живот и здраве да ги направя.Чудесни са се получили твоите.
    Поздравления за успеха в кухнята !

    ОтговорИзтриване