БАЗЛАМА- ТУРСКИ ХЛЯБ/ПИТКИ / |
* Чаша с вместимост 250 мл.
Необходими продукти :
✔ Хладка вода 1,5 чаша
✔ Суха мая 1 пакет от 7 гр или 1/2 кубче козуначна мая
✔ Олио /зехтин/ 1,5 с.л.
✔ Захар 1 ч.л.
✔ Сол 1 ч.л.
✔ Брашно 3,5 чаши
Пресейте предварително брашното !
В купа сипете продуктите : мая, захар ,хладка вода , олио/зехтин/ и 1 чаша брашно ! Първо започнете да разбърквате с лъжица , докато продуктите се размесят добре и поемат брашното ! Добавете сол и почнете да добавяте брашното малко по малко , като почнете да месите на ръка ! Искам да отбележа , че при всеки количеството брашно може да е различно / при мен беше 3,5 чаши/ Трябва добре да се омеси , около 5-6 минути .Тестото трябва да е МЕКО и леко лепнещо на допир ! Загънете със стреч фолио или найлонов плик и отгоре с чиста кърпа ! Оставете на топло между 40 минути - 1 час / зависи от топлината на помещението/
След , като тестото удвои, утрои обема си , натиснете отгоре за да изкарате въздуха ! Прехвърлете тестото върху леко набрашнен плот , леко го съберете с набрашнени ръце, оформете на руло и нарежете с нож на равни парчета , които оформете на топки ! Моите бяха големи колкото мандарини и излязоха 18 броя .
Наредете топките тесто върху поднос поръсен с брашно и загънете с найлонов плик да не изсъхнат и вземайте по една топка и върху набрашнен плот започнете да точите /моите бяха около 12 см./ Може и малко по големи -15 см. Не трябва да са прекалено тънки , нито много дебели / вижте на снимката / Всяко разточено тесто сложете върху набрашнена кърпа ! Загънете ги и оставете да втасат за втори път , около 20 минути .
След , като изтекат 20 минути , сложете върху котлона тиган с незалепващо покритие и включете на висока степен ! Когато тигана загрее / на сух тиган / сложете първото тесто и намалете на средна температура ! Когато видите , че върху тестото се образуват едвам видими балончета , обърнете от другата страна ! От другата страна по същия начин , като видите , че се образуват балончета - обърнете ! Третия път , като обърнете , изчакайте ...ще видите как лека полека се повдига хлебчето, като балон ! Обърнете за последно ! .Изчакайте около 10- 15 секунди /зависи от котлона/ Аз обръщам общо четири пъти / по две от страна / Вземете с шпатула и сложете топлото хлебче върху поднос, тава или дървена дъска ! Пригответе ги по този начин и се уверете сами колко са вкусни и меки ! Определено си заслужава ! Моят мъж ги подкара със сиренце и маслини ! И за работа ще му сложа , като ДЮНЕР !
Погледнете и тази рецепта за "СИМИТ-ПОАЧА " от ТУК
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите и страницата ми във Фейсбук :
"От кухнята на Биги "https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
БАЗЛАМА-ВКУСЕН ТУРСКИ ХЛЯБ |
Поздравления за вкусните базламички,Биги!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти , Танче ! Много добре се получиха, макар че снимките не са много добри !
ИзтриванеБиги,
ОтговорИзтриванене съм ги правила тези хлебчета - балон, но наистина са много добри.Гледала съм клипчета как ги правят.Ще запиша и твоя начин на приготвяне и ще пробвам живот и здраве да ги направя.Чудесни са се получили твоите.
Поздравления за успеха в кухнята !
Уникални!
ОтговорИзтриванеУникални са:)
ОтговорИзтриване