петък, 6 март 2020 г.

ЛЕЩА ЯХНИЯ

ВКУСНА ЛЕЩА ЯХНИЯ



Този път няма да има джъз- бъз 😁 Леща- гореща... Отдавна ми се хапваше .. Не всеки обича, но на мен ми е вкусно. Когато бях ученичка една моя съученичка беше ме поканила на гости.
Майка и тъкмо беше сготвила и ни покани на масата. Сервира ни гореща леща яхния. Толкова простовато ястие, но беше най вкусната леща която съм яла. Още помня вкусът, но кой да се сети да пита за рецепта?!
Може да е простичко ястие, но не всеки го приготвя вкусно! Всеки приготвя според своя вкус. Пробвала съм различни варианти и подправки. Дали ще се получи вкусна, зависи и от лещата... Аз обичам с мнооого чесън! 
Необходими продукти: 
✔   Леща около 300 грама
✔   Зрял лук 1 брой
✔   Морков 1 брой 
✔   Чесън 1 глава/ голяма/
✔   Домати от консерва 3 с.л.
✔   Олио 4-5 с.л.
✔   Ронена чубрица 1/2 с.л.
✔   Сух джоджен или свежа мента *
✔   Брашно 1/2 с.л.
✔   Черен пипер /млян / 1 к.л.
✔   Червен пипер 1 ч.л.пълна
✔   Сол 1 с.л. непълна 
✔   Вода *
Почистете лещата, сложете в тенджера, налейте вода два,три пръста над лещата и сложете на котлона на висока степен. Когато водата заври намалете на средна температура, разбъркайте и оставете с открехнат капак.

Докато лещата се вари си почистете зеленчуците и ги измийте. Нарежете лука на дребно, моркова на малки кубчета, а чесъна оставете половината на цели скилидки, а другата половина  нарежете на две.

Нарязания чесън сложете в купа при другите зеленчуци, я целия чесън заделете. Моята леща се свари за 35 минути. Уверете се, че купувате леща която се сварява бързо.

Някои хора може да не прецеждат лещата, но аз винаги хвърлям първата вода! Оставете в гевгир да се изцеди. Измийте и избършете добре тенджерата с домакинска хартия или чиста кърпа и сложете отново на котлона.

Налейте олиото и като загрее прибавете зеленчуците- лук, морков и нарязан чесън. Разбъркайте от време на време /на средна температура/ да не загори. Като поомекнат добавете доматения сок /домати/ и продължете да разбърквате.

По принцип на леща яхния не слагам домати, но в хладилника имах отворена консерва и не ми се хвърляше. Оставете да покъкри на ниска температура докато сместа се сгъсти.

Добавете брашното и бъркайте непрекъснато около минута. Следва червения пипер и разбъркайте непрекъснато около 10 секунди, добре да се запържи, но не и да загори!

Налейте около 200  мл .гореща вода, усилете котлона на средна температура. Когато почне да къкри и сместа почне да се сгъстява добавете лещата, сол и около един литър гореща вода и оставете да покъкри.

При мен водата беше общо 1.200 мл., вие може да наливате по малко за да видите, колко ще поеме вашата леща. Чесънът който сте го заделили го пресовайте. За целта аз ползвам ситно ренде.

Прибавете пресования чесън, чубрица, джоджен /или мента/, черен пипер. Така по се усеща чесъна и ми е по вкусно! Разбъркайте и опитайте как е на вкус.

Аз сложих по малко джоджен и мента / общо около една супена лъжица/. Ако е нужно добавете още малко сол. Изключете котлона и оставете да покъкри още около 5 минути. Вашето ястие е готово!

Предлагам ви да погледнете и тази рецепта за:  " ПОСТЕН КЕКС "
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: Вкусотия в чиния, от ТУК




Няма коментари:

Публикуване на коментар