четвъртък, 5 март 2020 г.

СЛАДКИШ С МАРМАЛАД

СОЧЕН СЛАДКИШ ОТ ТЕФТЕРА НА МАМА 💕
Още една рецепта от тефтера на майка ми .Много интересен начин на приготвяне , но най сочният сладкиш който съм яла някога !Ето , как го приготвих ...
* Чаша с вместимост 150 мл.
Необходими продукти :
✔ Яйца 2 броя /средно големи/
✔ Захар 1 чаша*
✔ Олио 100 мл.
✔ Кисело мляко 250 грама
✔ Сода бикарбонат 1 ч.л. равна
✔ Ванилия 1 пакетче
✔ Брашно 2 чаши*
✔ Щипка сол
✔ Мармалад 1 бурканче от 350 грама /по ваш избор/
✔ Пудра захар за поръсване
Продуктите трябва да са на стайна температура ! Пресейте си предварително брашното .Включете  фурната да загрее на 180 градуса /горен и долен реотан/ В шола сипете киселото мляко и содата .Разбъркайте и оставете да шупне.В купа счупете яйцата , добавете щипка сол и разбийте с миксер докато се разпенят /1-2 минути/ Добавяйте захарта  малко по малко , като продължите да разбивате докато сместа удвои обема си .Добавете олиото и шупналото кисело мляко и разбийте около 1 минута .Смесете ванилията и брашното и добавете към сместа малко по малко , като вече бъркате със шпатула. Разбъркайте добре , да не останат бучки . При всеки количеството брашно може да е различно !

Намазнете и набрашнете тава /моята е с диаметър  20х20/ изсипете половината от сместа и сложете във загрялата фурна на средното ниво на скарата да се пече до суха клечка .

След като блатът е вече добре опечен изкарайте от фурната и сложете върху дъска .Нагласете фурната да пече само на горен реотан на същите градуси. Готовият блат намажете равномерно с мармалад / аз ползвах два вида: от ягоди + праскови/


Върху мармалада изсипете другата половина от сместа , като почнете от единият край до другият край. Изгладете , като гледате да е равномерно и добре да се покрие мармалада .Върнете отново във фурната на по високото ниво на скарата .Печете до суха клечка . За тези, които не знаят - вкарвате  клечка за зъби или дървен шиш до дъното на тавата и изкарвате !
Клечката , ако излезе суха ,значи сладкишът е готов. Най добре е да пробвате на места и по средата на сладкиша !Изкарайте сладкиша/ с ръкавици или кърпа/ от фурната и сложете тавата върху дървена дъска . Поръсете щедро с пудра захар и оставете да изстине напълно преди да разрежете !

ОТ ТЕФТЕРА НА МАМА❤️
Опитайте този лесен и сочен сладкиш и споделете вашия вкус !
Предлагам ви да опитата и КРОСТАТА С КОНФИТЮР или по просто казано СЛАДКИШ С РЕНДОСАНО ТЕСТО от ТУК
                 
Ако ви допадат моите рецепти , може да посетите и страницата ми във Фейсбук:
"От кухнята на Биги "https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour


1 коментар:

  1. Разкошен сладкиш от старите тефтери Биги.При това е много лесен за приготвяне.Чудесно изглежда затова записвам рецептата.
    Поздрави и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване