събота, 20 юни 2020 г.

КРАМБЪЛ С ВИШНИ


КРАМБЪЛ С ВИШНИ

Предлагам ви, този толкова известен и много лесен сладкиш КРАМБЪЛ ...
Има много вариации на Крамбъл, също така и с различни и сезонни плодове.
Сега, докато има вишни реших да приготвя именно този сладкиш.
Киселият вкус на вишните, сладостта на тестото и това , че  се топи в устата- много ми хареса!
Чудесна комбинация на сладко- кисел вкус!
Необходими продукти :
✔ Вишни около 450 грама
✔ Захар 5-6 супени лъжици
✔ Вода около 150 -170 мл
За ронливото тесто КРАМБЪЛ :
✔ Краве масло/студено/ 125 грама 1 пакет
✔ Брашно 1 чаша пълна с вместимост 250 мл.
✔ Захар 1 чаша с вместимост 150 мл.
✔ Ванилия 1 пакет /3 грама/
✔ Щипка сол
Включете си фурната на 180 градуса , да загрее. Измийте добре вишните, почистете ги от костилките или ги оставете със /аз ги почистих/. Изсипете ги в малка тава /моята е с диаметър 20х 20 /. 
Може и малко по малка тава да ползвате! Поръсете ги със 5-6 супени лъжици кристална захар /зависи и колко са кисели вишните и колко сладко обичате / налейте водата и сложете в загрялата фурна .

Вишните си пускат сока, но за мен не е достатъчно и за това избрах този вариант.
Предварително ги слагам във фурната за да не е много воднисто, но и да остане достатъчно течно за да е по сочно! 
Печете ги около 8-10 минути. Не повече! Докато те се пекат си пригответе КРАМБЪЛ тестото/трохите /. В купа пресейте брашното, добавете захарта, сол, ванилия и леко разбъркайте сухите съставки.

Кравето масло трябва да се изкара от хладилника в последният момент, защото трябва да е студено! Нарежете маслото на кубчета, сложете върху сухите съставки и започнете с върха на пръстите да смесвате сухата смес с кравето масло.




Тестото не се меси! По скоро е като разбъркване. Втривате кравето масло със сухата смес и 
след, като станат на трохи /ронливо тесто/ е готово. Изкарайте тавата с вишните от фурната и отгоре разпределете равномерно " трохите ".
Върнете отново във фурната и печете , докато върху тестото се образува розова коричка , около 15 минути / зависи от фурната /. Сервирайте сладкиша напълно изстинал с топка сметана или сладолед.
Който не е опитвал от този сладкиш, горещо препоръчвам!
Предлагам ви и една рецепта за ЛИМОНОВ СЛАДОЛЕД


ЛЕСЕН И ВКУСЕН СЛАДКИШ



Няма коментари:

Публикуване на коментар