Лично на мен патешкото месо ми е вкусно ...Дори и купешко да е , пуска по хубав бульон .
Патешкият набор за супа , мислех да си го наготвя точно за супа , но си промених решението
и реших , че ще е именно на фурна и то с ориз .
Преди, като приготвях ориз на фурна , ставаше прекалено сух .
Но този път се получи много добре . Защо, ли? Ами питах свекървата каква е тайната на сочният ориз . Тя ми сподели И АЗ ЩЕ СПОДЕЛЯ С ВАС .
Нещо, което беше ми убягнало , но е нещо съвсем елементарно .
Необходими продукти :
✔ Патешки набор за супа 950 грама/ крила, шийка, фенер/
✔ Ориз /обикновен -бял/ 1 чаша с вместимост 250 мл.
✔ Олио*
✔ Лук 1 брой /не много голям/
✔ Морков / по голям или 2 малки/1 брой
✔ Червена чушка 1 брой
✔ Чесън 2-3 скилидки
✔ Бульон от патешкото месо *
✔ Чубрица *
✔ Черен пипер *
✔ Сол *
Почистете добре месото , ако е нужно отстранете не нужната част , нарежете /фенера/ и сложете в дълбок съд. Налейте вода, колкото да ги покрие , затворете с капак /или
покрийте със стреч фолио / и сложете в хладилник за около 30 минути.
Почистете ориза, сложете в купа, измийте и сложете в ситна цедка да се отцеди. След, като изтекат 30 минути прехвърлете месото в дълбока тенджера ,добавете половин супена лъжица сол , налейте вода /два пръста над месото/ и сложете на котлона на висока степен да се вари.
Може да ползвате и друга част от патешкото /по месеста /. Когато водата заври , намалете на средна температура и от време на време отстранявайте пяната. Аз варих патешкото около 30 минути /от завирането /.
При всеки може да е различно! Отстранете тенджерата от котлона, вземете месото с решетъчна лъжица и прехвърлете в тава, в която ще печете. Бульона не го хвърляйте -ще ви трябва!
Месото, ако е домашно ще имате още по хубав, наситен бульон. Предимно от кожата се получава чудесният бульон. Включете си фурната предварително да загрее на 190 -200 градуса.
Пригответе си предварително заготовка за ориза. Почистете, измийте и нарежете лука на ситно, моркова на малки кубчета. В тенджера загрейте 4-5 супени лъжици олио и добавете лука и морковите.
Разбърквайте периодично, докато леко поомекнат. Нарежете червената чушка на ленти , а чесъна на плочки и добавете и тях. Позапържете около 30 секунди и добавете ориза.
Пригответе си предварително заготовка за ориза. Почистете, измийте и нарежете лука на ситно, моркова на малки кубчета. В тенджера загрейте 4-5 супени лъжици олио и добавете лука и морковите.
Разбърквайте периодично, докато леко поомекнат. Нарежете червената чушка на ленти , а чесъна на плочки и добавете и тях. Позапържете около 30 секунди и добавете ориза.
Намалете котлона на най ниска степен и оставете , докато ориза поеме всичкият бульон. Изключете котлона и прехвърлете ориза със зеленчуците в тавата върху месото.
Измерете още 3 чаши от бульона и налейте в тавата. Тук ви издадох малката тайна за сочният ориз на фурна.
Ако съотношението на ориза ви е 1:3 /ориз -вода / Вие добавете още половин чаша бульон /с чаша която мерите ориз -бульон /. Тогава ориза ще е по сочен ;) С лъжица разпределете добре гарнитурата.
Ако съотношението на ориза ви е 1:3 /ориз -вода / Вие добавете още половин чаша бульон /с чаша която мерите ориз -бульон /. Тогава ориза ще е по сочен ;) С лъжица разпределете добре гарнитурата.
Загънете тавата с фолио или хартия и сложете във фурната да се пече. С фолио пекох около 35 минути. След това махнете фолиото и допечете /при мен , още 10 минути /.
Внимавайте да не го препечете, прекалено много! По желание, може да поръсите с пресен магданоз!
Предлагам ви и една рецепта за ПАТЕШКА СУПА и една за ПИЛАФ
Предлагам ви и една рецепта за ПАТЕШКА СУПА и една за ПИЛАФ
Биги,
ОтговорИзтриваненавремето моята баба отглеждаше и паници освен многото други животни, които имахме.А днес има комплект патешко за супа.По - хубав бульон се получава от патешкото макар,че времето за кулинарна готовност на месото е по - дълго в сравнение с пилешкото.Чудесно ястие се е получило.
Спорна нова седмица !