Тези чушки от кога ми се хапват.. .Много обичам ♡ Нооо, мъжът ми не обичаШЕ /ориз/. Тези дни какво му стана, все за пълнени чушки с ориз ми говори "Ако ги направиш хубаво, ще ям ". Та днес и късмет имах, бяха на промоция -чушки ДОЛМА ... Е, купих малко и червени чушки - винаги са по вкусни!
* Чаша с вместимост 100 мл.
✔ Чушки ДОЛМА и червени чушки 10-12 броя /зависи от големината /
✔ Ориз 1,5 чаша
✔ Булгур 1/2 чаша
✔ Олио *
✔ Зрял лук 1 брой /малка глава/
✔ Морков 1 брой
✔ Чесън 1-2 скилидки
✔ Чубрица *
✔ Черен пипер *
✔ Пилешки бульон на гранули*
✔ Сол *
✔ Вода *
Почистете ориза и булгура /ако има нужда / и сложете в голяма цедка. Аз ги слагам по отделно, защото булгурът ми е много дребен и го прибавям след ориза, а не заедно! Измийте ги под течаща вода и оставете да се отцедят.
Почистете ориза и булгура /ако има нужда / и сложете в голяма цедка. Аз ги слагам по отделно, защото булгурът ми е много дребен и го прибавям след ориза, а не заедно! Измийте ги под течаща вода и оставете да се отцедят.
Върху котлона сложете тенджера / не много голяма / налейте 60-70 милилитра олио и оставете на средна температура да загрее. Измийте, почистете и настържете моркова на едро ренде и запържете в загрялото олио.
Почистете, измийте и нарежете лука и чесъна на дребно и прибавете при моркова.Разбъркайте с дървена лъжица ,докато леко поомекнат. Прибавете отцеденият ориз и бъркайте внимателно 2-3 минути на бавен огън.
Следва булгурът и бъркане още около минута. Добавете подправките - чубрица, черен пипер, сол 1/2 чаена лъжица. В купа сложете 1 чаена лъжица от бульона и налейте две чаши по 100 мл. топла вода.
Разбъркайте и налейте в тенджерата. Затворете с капак и оставете да къкри на най ниска степен, докато оризът и булгура си поемат течността. Може преди това да опитате как е на вкус и ако е нужно да добавите още малко сол!
Количеството вода е равно на количеството ориз и булгур/ 1:1/. Включете си фурната на 190-200 градуса да загрее. През това време си измийте чушките, отрежете капачета и почистете от семките.
Напълнете чушките с плънката, като не тъпчете плънката и не пълните чушките до горе, защото още ще набъбне. Наредете чушките в подходяща тава и сложете капачетата. В купа сложете 1 чаена лъжица бульон, налейте с 400 мл вода, разбъркайте и налейте в тавичката и върху чушките.
Леко посолете отгоре чушките и залейте с тънка струя олио. Загънете тавата с алуминиево фолио и сложете във фурната да се пекат около 25-30 минути. След, като това време изтече, махнете фолиото и оставете да се пекат до пълното им омекване. Преди поднасяне залейте чушките с малко от бульона.
По желание може да поднесете със сос от кисело мляко и чесън. Самото пържене, прави плънката по вкусна и няма нужда от допълнителни продукти!
Радвам се, че успях да си угодя и най важното, че на мъжът ми му хареса ♡ Радват ме такива дребни, но важни за мен неща :)
Ако сте любители на ориза, ви предлагам рецепта за ПИЛАФ от ТУК
А за любителите на чушки - БОРАНИЯ ОТ ЧУШКИ от ТУК
А за любителите на чушки - БОРАНИЯ ОТ ЧУШКИ от ТУК
Биги,
ОтговорИзтриванепо подобен начин ги правя и аз.Много вкусни стават и с малко стафиди в плънката.Чудесна рецепта, вкусна и красива.
Поздрави отново !
Вмести чубрица сложи джоджен ,ще се учудиш колко са ароматни
ОтговорИзтриване