Айран Ашъ |
Може да ви се сторят странни продуктите за тази супа , но определено е засищаща ,
здравословна и полезна . Айран ашъ/ Ayran Aşi /буквално означава МАНДЖА ОТ АЙРАН/ макар че е супа / Има вариации на топла и на студена супа .
Но за тези жеги предпочитам да ви предложа студеният вариант .
* Чаша с вместимост 200 мл.
Необходими продукти :
✔ Бяло жито /сварено /1 чаша
✔ Нахут от консерва 1 чаша
✔ Кисело мляко /гъсто/ 1 чаша
✔ Студена вода 1,5 чаши
✔ Зехтин 1-2 супени лъжици
✔ Сух джоджен
✔ Босилек /свеж/
✔ Сол *
Житото си го сварих от предният ден .Може да си го сварите 1-2 часа преди направата на АЙРАН АШЪ ,защото трябва да е напълно изстинало !Първо накиснах житото само за 10 минути. Прецедих и сложих в касерола .Налях вода колкото да покрие житото и сложих на котлона на средна температура .Разбърква се .
Оставя се да покъкри около 10 минути .Отново се прецежда и се слага за още 10-15 минути /до омекване / Житото ми се свари за общо 20 минути . Оставете добре да се отцеди и изстине. Нахута сложете в гевгир под течаща вода . Измийте добре и оставете да се отцеди .
Останалото се случва бързо . Сипете гъстото кисело мляко в тенджера или купа и разбийте с телена бъркалка , да няма бучки .Налейте студена вода и сол /аз сложих 1 чаена лъжица непълна / и отново разбийте за кратко . Може да добавите и бял пипер на вкус .Добавете изстиналото жито , нахут , сух джоджен, зехтин и още едно разбъркване .
Оставя се да покъкри около 10 минути .Отново се прецежда и се слага за още 10-15 минути /до омекване / Житото ми се свари за общо 20 минути . Оставете добре да се отцеди и изстине. Нахута сложете в гевгир под течаща вода . Измийте добре и оставете да се отцеди .
Останалото се случва бързо . Сипете гъстото кисело мляко в тенджера или купа и разбийте с телена бъркалка , да няма бучки .Налейте студена вода и сол /аз сложих 1 чаена лъжица непълна / и отново разбийте за кратко . Може да добавите и бял пипер на вкус .Добавете изстиналото жито , нахут , сух джоджен, зехтин и още едно разбъркване .
Студената ви супа е готова . Слага се в хладилник за няколко часа. Количеството на продуктите , може да добавите по ваш вкус ! Ако нямате време за изстудяване , може да поднесете супата с кубчета лед ! За тази супа са подходящи подправките /билки/ - сух ДЖОДЖЕН ,пресен ДЖОДЖЕН , пресен БОСИЛЕК , пресен КОПЪР.
Аз ползвах сух ДЖОДЖЕН и свеж БОСИЛЕК . Опитайте и споделете вашият вкус :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар