петък, 3 юли 2020 г.

РАЗЯДКА С ПЕЧЕНИ ЧУШКИ



ВКУСНА РАЗЯДКА С ПЕЧЕНИ ЧУШКИ









Идеална за летните жеги, но ние и зимата не пропускаме да си хапваме. Тази разядка наподобява на КАТЪК , но Катъкът се приготвя от домашно прясно мляко. Това е друга рецепта, която няма да споделя сега защото нямам домашно прясно мляко /козе /.

Но и тази, така лесна и бърза рецепта за РАЗЯДКА С ПЕЧЕНИ ЧУШКИ  е много вкусна. Вместо да си купувам от близкия магазин или супермаркет, предпочитам  в къщи да си  приготвя.

Необходими продукти :
✔ Печени чушки 1 буркан
✔ Кисело мляко 500 грама
✔ Сирене 250 грама
✔ Чесън 3-4 скилидки
✔ Олио 2-3 супени лъжици /по желание /
✔ Сол *
Киселото мляко, с което ще приготвите разядката трябва да е с по голям процент масленост и сиренето също. Ако имате домашно кисело мляко и сирене ще е още  по добре! Киселото мляко трябва да е предварително изцедено. За тази цел аз слагам в голяма фина цедка и от долу купа /за суроватката /.

Може да ползвате и тензух, ако имате. Суроватката, може да ползвате за тестени изделия. През това време си почистете чушките и сложете и тях в гевгир да се отцедят. Ако нямате в буркан, може да си опечете пресни.

Вече изцеденото мляко прехвърлете в купа. Почистете ,измийте и пресовайте чесъна. Аз директно над купата настъргвам на ситното ренде. Добавете малко сол /имайте в предвид, че и сиренето е солено / и разбъркайте докато киселото мляко усвои солта и чесъна.

Надробете сиренето и добавете към киселото мляко и разбъркайте. Нарежете чушките на дребно, добавете и тях и разбъркайте. Сместа трябва да е много гъста. Накрая прибавете и олио или зехтин.

Разбъркайте, затворете с капак или стреч фолио и приберете в хладилник.Хубаво е да престои 2-3 часа, става по вкусно! Количеството сирене, олио,чесън и сол може да сложите по ваш вкус и предпочитания!

Може да поръсите  разядката с печени орехи посредствено преди поднасяне. Разядката добре върви с препечени филийки ♡ Може да поднесете  към изстудена ракия.

Предлагам ви и една рецепта за ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С ОРИЗ И БУЛГУР - НА ФУРНА






Няма коментари: