събота, 31 октомври 2020 г.

НЕКТАР ОТ ЯБЪЛКИ И МОРКОВИ



Ето, го и моят нектар от ЯБЪЛКИ И МОРКОВИ. Който иска , може да си приготви този вкусен и полезен еликсир. Съотношението е 1:1/ябълки, моркови/ Реших да приготвя, понеже много често у дома се консумира, но на купешките не се знае точно какво има в съдържанието!

Необходими продукти:

✔ Ябълки 1 килограм

✔ Моркови 1 килограм

✔ Захар 200* грама

✔ Лимонена киселина 2 чаени лъжици или сок от 1 лимон

✔ Вода*

Още: стъклени бутилки с винтови капачки, фуния

Измийте добре ябълките и морковите. Обелете морковите, нарежете на колелца и поставете в тенджера. Налейте 2 литра вода и поставете върху котлона на висока степен. През това време си обелете, почистете и нарежете ябълките на кубчета и добавете и тях при морковите.

Оставете да поври до пълно омекване, след което дръпнете тенджерата от котлона и пасирайте. Върнете отново на котлона, добавете захар и ако е нужно още вода до желаната гъстота. При мен водата беше общо 4 литра.

Може, да увеличите или намалите захарта, по ваш вкус. Намалете котлона на по ниска степен. Разбъркайте докато се разтопи захарта и почне отново да ври. На този етап добавете лимонената киселина или сока от един лимон. Разбъркайте.

Поставете предварително измитите и подсушени шишета в тава в близост до котлона. Да поври още около 4-5 минути и напълнете бутилките с помощта на фуния, като не махате тенджерата от котлона. 

Предлагам ви и една рецепта за КУРАБИЙКИ С ЯБЪЛКИ от ТУК

Още докато са горещи, сложете и стегнете капачките, като придържате с кърпа и поставете легнали върху одеяло, покрийте и оставете до пълното им изстиване. Приберете на хладно и тъмно място- шкаф, мазе.






1 коментар:

Анонимен каза...

Още сега се захващам.плагодаря за рецепта та.