петък, 15 май 2020 г.

ДУПЧЕН СЛАДКИШ С ВАНИЛОВ КРЕМ


Някои го наричат НАДУПЧЕН СЛАДКИШ, а някои сладкиш ПИАНО. Сладкиш, който исках да приготвя, но все отлагах. Ето, че днес му дойде времето. Интересен е с това, че се дупчи -както и се подразбира  от името. Но как го приготвих?
* Чаша с вместимост 200 мл
✔ Яйца 4 броя
✔ Захар 1 чаша
✔ Олио 1/2 чаша
✔ Прясно мляко 1/2 чаша
✔ Качествено какао 2,5 супени лъжици
✔ Бакпулвер 1 пакет /10 гр/
✔ Ванилия 1 пакет
✔ Брашно 1,5 чаши
* Кремът е най обикновен
✔ Прясно мляко 1 литър
✔ Пудинг ванилия 2 пакета на " Д-р Йоткер "
✔ Захар 8 супени лъжици
* Плодове и мента -за декорация  
Всички продукти трябва да са на стайна температура! Включете фурната на 180 градуса да загрее. В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте с миксер за 5-6 минути, докато сместа побелее.
За тези, които не знаят ще кажа, че целта за по продължителното разбиване не е само за да се стопи захарта и сместа да удвои обема си, а за да не се усещат в сладкиша яйцата когато си хапвате! 
Добавете олиото, прясното мляко и разбийте за кратко. Над купата пресейте какаото, бакпулвера, ванилията и брашното. Първо внимателно разбъркайте с шпатула, защото ако пуснете миксера веднага на всякъде ще стане пушилка:)
След това включете миксера и разбийте до гладка смес. Намаслете тавичка и изсипете сместа.
Моята тава е с диаметър 20х 20, но може да ползвате малко по голяма, че моята без малко да прелее:)
Сложете тавата във фурната и печете 40-45 минути в зависимост от фурната или до суха клечка. След, като се опече оставете във фурната / без да я отваряте / за 30 минути. След като минат 30 минути изкарайте от фурната и оставете за 5 минути, леко да се охлади. 
Направете дупки, които да не са много дълбоки/на снимката съм показала "джиджавките " които съм ползвала. Но по ми допада тази за ябълки, макар че дупките станаха по големи:) Правите дупка, завъртате и изваждате! Изкараните "трохи " ги сложете в купа, те ще ви трябват след малко!
Пригответе си крема. Ползвах пудинг ванилия /по указание на опаковката/ на 1 пакет 500 мл прясно мляко. Може да ползвате и друга марка, ако нямате от тази, но прочетете на опаковката съотношението /прясно мляко -пудинг/
Налейте в касерола прясното мляко и сложете на котлона на средна температура. Сипете захарта и разбъркайте с телена бъркалка докато се разтопи. В купа сипете пудинга на прах и налейте отгоре 100 мл. от прясното мляко.
Разбъркайте да не останат бучки и сипете при топлото мляко с постоянно бъркане. Като видите, че почва да се сгъстява - намалете котлона. Разбъркайте още една, две минути и изключете котлона. 
Горещият крем сипете равномерно върху блата, така че кремът да влезе във всяка дупка. В кухненския робот смелете останалата част, която заделихте в купата или просто надробете на ръка /както направих аз /
Разпределете "трохите" равномерно върху крема и оставете да изстине на стайна температура, след това приберете в хладилник за една нощ. Е, аз не можах да се стърпя и след 4 часа направих разрез и си хапнах:)
Предлагам ви, да погледнете и тази рецепта за КРОСТАТА С КОНФИТЮР или както се пише в старите тефтери СЛАДКИШ С РЕНДОСАНО ТЕСТО  
P.P. Ако имате въпроси или искате да приготвя нещо по различно- пишете в коментар или на лични! Ще се опитам да отговоря на всички въпроси или да приготвя ястие /сладкиш и др/ за който  ме питате :)





5 коментара:

Unknown каза...

Прекрасна рецепта!Чудесно е,че винаги давате грамажа на чашите! Удоволствие е да се работи с вашите рецепти!

Birgul Ismailova каза...

Благодаря :) Простичък , но много вкусен сладкиш ! Опитвам се да приготвя неща , хем за начинаещи , хем за забързани домакини , хем с достъпни продукти за всеки .Ако съм успяла да докосна всеки поне малко с моите рецепти - значи съм на прав път . За мен е удоволствие !

Vladimir каза...

На какво разстояние се правят дупките

Birgul Ismailova каза...

Vladimir,здравейте ! На 1 -1,5 см разстояние .Зависи и колко са големи .

Elena Dimitrova каза...

Биги,
много интересен е този сладкиш.С удоволствие надниквам тук в твоето местенце.Рецептите не са сложни за изпълнение и наподобяват някогашните простички рецепти, които готвеха моите баби.Успяваш, не се съмнявай ! Дерзай и напред !
Лесно и бързо от тук мога да приготвя нещо и то с достъпни и не скъпи продукти.Така,че сърдечно те поздравявам за усилията и времето, които отделяш.
Сърдечни поздрави и лека и спорна седмица !