събота, 10 юли 2021 г.

ХАЙДАРИ

 


Хайдари е вид мезе/ разядка/ от турската кухня. Може да си го приготвите много бързо и лесно за компания на ракийката. Подходящо за всеки сезон и най вече за летните жеги. Опържих и малко картофи да си топкам. Хайде, не се чудете ами за студената ракия пригответе ;)

Необходими продукти: 1 супена лъжица краве масло или олио, 1 чаена лъжица сух джоджен, 6-7 супени лъжици цедено кисело мляко, 150 грама твърдо краве сирене, 1-2 скилидки чесън, 3-4 стръка свеж копър, сол*

Върху котлона в малка касерола разтопете маслото на средна температура /загрейте олиото/. Добавете джоджен и разбъркайте няколко секунди докато си пусне аромата и дръпнете на страна, да се охлади.

В купа натрошете сиренето с вилица и добавете цеденото кисело мляко, на ситно нарязания копър, пресован чесън, сол на вкус и разбъркайте. Когато се охлади сместа от краве масло/ олио/ и джоджен, прибавете към млечната смес и разбъркайте.

Сложете в хладилник да се охлади или консумирайте веднага. При поднасяне поръсих с още копър и зехтин. Аз ползвах олио вместо краве масло... Изборът е ваш!

Може, да звучи малко странно, че е с джоджен и може да не е за всеки вкус. Може да разделите на две части разядката, като към едната добавите само малко зехтин /или олио- за тези, които не обичат и зехтин/ на вкус, а към другата част добавите зехтина с по малко джоджен.

Така ще прецените , кое по ви допада, макар че се слага задължително-джоджен и зехтин на ХАЙДАРИ. Вкус другар няма :)

Предлагам ви и една рецепта за АЙРАН АШЪ /охлаждаща, студена супа/ от ТУК

Наздраве! Бъдете здрави, вярвайте в себе си и ще намерите правилната посока :)




1 коментар:

Анонимен каза...

Супер разядка