събота, 17 август 2024 г.

МЪРЗЕЛИВ ЛАХМАДЖУН

 



Начинът на приготвяне научих от една колежка. Макар да не е баш оригинален вариант, се приготвя по-бързо, лесно и също така е много вкусно! За първи път приготвих на майсторите , които много харесаха и влезе в графата ни- любими.

Едно от важните неща за приготвянето на тази вкусотия е качеството на каймата. В оригинал е с телешка кайма, но аз приготвям със смесена, като каймата ми я смилат на място. Ако не сте пробвали, горещо препоръчвам.

Необходими продукти: 1 пакет тортила /8 броя, малки/, 300 грама кайма*, 1 глава зрял лук, по 1 брой зелена и червена пиперка /сурови/, сол* на вкус /зависи и дали е посолена каймата предварително/, 1 непълна супена лъжица доматен концентрат

Почистете, измийте, нарежете зеленчуците на едро, поставете в чопър и смелете. Добавете каймата на части, ако има нужда малко сол*, доматен концентрат и отново смелете до еднородна смес.

Консистенцията е близо до консистенция на пюре. Включете фурната на 200 градуса, на горен реотан, да загрее. Върху кухненския плот /маса/ наредете тортилите и всяка една намажете със сместа равномерно и не прекалено на дебело.

В тава покрита с хартия за печене поставете първата тортила и сложете в загрялата фурна на средното ниво на скарата. Ползвам тавата на фурната и ги пека един по един. Ако има място в тавата, може и по два броя да печете.

Опичат се много бързо, за около 1-2 минути. Гледайте да не ги прегорите! Изкарайте готовия Лахмаджун върху чиния и покрийте с капак за няколко минути за да се задуши и омекне! Поставете следващия и процедирайте по същия начин, до като свършат.

Върху готовите, може да наредите по желание- тънки резени пресни краставички /кисели краставички/, домат, зелена салата, сос по избор и други. Прегънете от двете страни и е готово за ядене.

Предлагам ви и една рецепта за ЧЕСНОВА РАЗЯДКА, от ТУК

За преглъщане, може да поднесете с чаша айран, кока-кола или таратор. Няма месене на тесто, чакане, дълго отнемане на време. Ако ви допада начинът на приготвяне, може да пробвате и да споделите мнение. Мързелив Лахмаджун или просто- тортила с кайма. Подходящо за закуска, обяд или вечеря.










Няма коментари: