сряда, 30 септември 2020 г.

ЛАВРАК НА ТИГАН



Като казвам на тиган, не си мислете че е пържен! Последно ядохме ЛАВРАК това лято на морето:) Вярно, малко скъпичка но много ни хареса. Преди няколко дена, моят мъж спомена че му се хапва.

Ами сега? Отидох до най близкият магазин за риба... Ами, моят мъж е късметлия:) Рибата ми я почистиха на място, но май- не съвсем! Докато се прибирах  вкъщи, вече бях решила по какъв начин да приготвя тази вкусна риба... Естествено, като се прибрах си я доучистих:)

Необходими продукти:

✔ Лаврак 3 броя 

✔ Олио*

✔ Лимон*

✔ Черен пипер*

✔ Сол*

След като добре почистите рибата я измийте под течаща чешма. Под чешмата слагам гевгир, ако има още люспи или част от вътрешностите, да падне там-за да не ми задръсти мивката! Главата на рибата, не ползвам...

Освен, ако няма да приготвям рибена чорба:) На всяка риба от двете страни направете по три напречни разреза. Това ще помогне добре да се овкуси и опече рибата! Ако ще приготвяте рибата веднага- не я солете предварително!

Поръсете  с малко черен пипер от двете страни и от вътре. Измийте добре лимона, нарежете и натрийте рибата отвътре. От външната страна ги намажете с олио. Но ако ще я печете по късно,първо я посолете, сложете в тава, покрийте със стреч фолио и сложете в хладилник.

Тази риба добре ще стане на скара или барбекю...Да, ама аз съм в апартамент и нямам тераса за готвене! Ползвах тиган с не залепващо покритие. Ако и вие ще ползвате тиган, но не е много голям, тогава предварително нарежете рибата на две или по малки парчета!

Сложете тигана върху котлона, включете на висока степен да загрее добре! Пекох рибата на сух тиган за да се получи ефекта на скара! Рибата си я подсушете добре от излишната течност и сложете на загрелия тиган.

Намалете котлона на средна температура, за да не загори от вън, а вътре да остане сурова. След, като сложите рибата, не я бутайте, оставете добре да се опече. Печете рибата по 8-10 минути от всяка страна.

Готовата риба вземете с щипка и сложете в чиния. Сега може да я посолите,ако преди това не е посолена.

Предлагам ви и една рецепта за ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ И СЪХРАНЕНИЕ от ТУК

Може да поднесете с гарнитура от варени картофи или салатка, лимон. Който обича, ще е хубаво и с една биричка...



Няма коментари: