Необходими продукти:
✔ Сок от компот 650 мл
✔ Захар 3 супени лъжици
✔ Царевично нишесте /натурално/ 4 супени лъжици пълни +5 супени лъжици вода
✔ Лимонена киселина 1 щипка /с три пръста/+ 1 чаена лъжица вода
Аз ползвах компот от праскови. Сега може би ще кажете, че кисел се приготвя от по кисел плод /сливи, ябълки.../, но аз исках да е непременно от праскови. Въпрос на вкус!
В друга рецепта ще напиша и как го приготвяше баба ми. Прецедете компота добре и заделете в друга купа плодовете. Сложете сока от компот в касерола/ моят беше 650 мл/, включете котлона на средна температура.
Ако компота не е достатъчно сладък , добавете захар //когато приготвяме компот-не слагаме много захар /. Разбъркайте докато захарта се разтопи. Плодовете ги нарежете на дребно или претрийте през ситна цедка и ги пуснете при сока.
В малка купа сипете нишестето, добавете 5 супени лъжици вода и разбъркайте да не останат бучки. Тук искам да отбележа, че ако искате да има цвят може да ползвате плодово нишесте/ в случая -праскова/, но понеже аз ползвах натурално и за това се получи такъв цвят.
Намалете котлона на по ниска температура и с непрекъснато бъркане сипете нишестето на тънка струя, докато почне да се сгъстява. Лимонената киселина разбъркайте /в малка купичка/ с 1 чаена лъжица вода и сипете при компота.
Изключете котлона и разбъркайте около минута. Сипете готовия кисел в чаши или купички и оставете за няколко часа да изстине и да се стегне напълно. Декорирайте по ваш вкус! Е, много ми е липсвал този десерт.
Не можах да почакам да изстине - едната чаша я "ометох" ДОБЪР МИ АПЕТИТ!
Предлагам ви да погледнете и тази рецепта за ОБЪРНАТ СЛАДКИШ С КОМПОТ ОТ ПРАСКОВИ от ТУК
Ако ви харесват моите рецепти , може да посетите и страницата ми във Фейсбук:
"От кухнята на Биги "https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
2 коментара:
Биги,
припомни ми един позабравен десерт, но и аз така го правя.А с компот от праскови наистина ще се получи прекрасен кисел.Този компот е много вкусен.
Поздрави сърдечни !
Спомени от детството. Бях забравила за този десерт.
Публикуване на коментар