неделя, 1 ноември 2020 г.

БЪРЗО КИСЕЛО ЗЕЛЕ

 
















Най лесното и бързо кисело зеле. Начинът на приготвяне, знам от баба и майка. Сега е времето да го приготвите. За някои може да е нищо, но у нас се приготвя от доста години и е подходящо за салатка и не само...

Необходими продукти:

✔ Прясно зеле*

✔ Сол*

✔ Вода*

Още: стъклен буркан/и, капачка/и

 Може да ползвате каквото количество зеле искате и буркан във всякакъв литраж/грамаж/ Предварително си измийте буркана! Накълцайте зелето, поръсете със сол и намачкайте. 

Започнете да пълните буркана, като леко притискате с ръка или лъжица. Не трябва да е рехаво, а плътно. Един вид, натъпквате зелето до долния ръб на буркана, налейте вода, колкото да покрие зелето, сложете капачка, но не я затягайте.

Сложете буркана в тавичка, защото по време на ферментация ще се надигне и ще прелее. На буркан от 1.500 литра сложих 2 супени лъжици сол, като с едната част намачках зелето, а другата част най отгоре върху зелето в буркана.

Вие може да сложите сол на вкус! На третия ден зелето почва да се надига. За да ускорите фермантацията, първите 2-3 дена може да държите зелето на топло. Аз си държа зелето в кухнята, където температурата не е много висока, нито много ниска/градски условия/

Между 7- 10 дена трябва да е готово, зависи от температурата в помещението, в което държите зелето! Не се претаква! Може, първите дни само да разклащате буркана, със затворен капак!

Предлагам ви една рецепта за ЗЕЛЕВА СУПА СЪС СИРЕНЕ от ТУК

От това зеле предимно приготвям салатка с червен пипер, шарена сол и олио, а по някога и зеле на фурна. Сока от зеле, баба ползваше по следния начин- наливаше в купа и добавяше нарязан лук и накълцани, сухи люти чушлета и задължително с препечени филийки:)

Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: Вкусотия в чиния , от ТУК








4 коментара:

Винен оцет каза...

Страхотна и любима рецепта на цялото семейство! Не пропускам да добавя и малко винен оцет за още по-наситен вкус. Любимо хапване през цялата зима вкъщи...

Анонимен каза...

Колко сол на 1 Литър вода моля?

Birgul Ismailova каза...

Солта се слага на вкус, като се поръсва нарязаното зеле. Зелето се намачква и се пълни буркана , като леко се притиска /да не е рехаво/. Самото зеле при натиска си пуска вода, от добавената сол. Само малко вода се долива, колкото да покрие зелето.

Анонимен каза...

Чудесна рецепта. Лесно изпълнима. Надявам се резултатът да е страхотен