неделя, 1 май 2022 г.

БАБИНИ МЕКИЦИ






Баба приготвяше толкова вкусни и пухкави мекици, че НЕ МОЖЕ да си хапнеш само една. Имаше едно дървено корито /някой ако знае наименованието, нека каже/ където си месеше тестото. 

Стоях до нея докато месеше тестото, а после и до печката докато ги пържеше за да си грабна първата гореща и вкусна мекица. Приготвих ги по бабината рецепта, но половин доза!

Мекици се раздават един ден преди байрям /в чиния се слагат по два броя и се раздават на роднини и комшии. Претеглено тесто- 1.100 кг.

Необходими продукти: 20 грама от кубче мая /или 1 пакет суха мая от 7 грама/, 1/2 кафена лъжица сода бикарбонат, 250 грама кисело мляко, 1 1/2 супена лъжица олио, 100- 150 мл хладка вода, 1 супена лъжица захар, около 600- 700 грама брашно, 1/2 супена лъжица сол. Олио за пържене*

Може тестото да се омеси от вечерта и да се сложи в хладилник. Моето тесто, макар и в хладилник, удвои и утрои обема си за около два часа. Продуктите да са на стайна температура!

Пресейте си предварително брашното. В купа сложете маята, захарта, налейте хладка вода и 4-5 супени лъжици от брашното. Разбъркайте да стане на кашичка и оставете да се активира.

Като видите , че се образуват мехурчета и сместа се е надигнала е готова / 5-10 минути. А ако ползвате суха мая- 1-2 минути са достатъчни/. Добавете киселото мляко, содата, олиото и започнете да бъркате с лъжица.

Добавяйте брашното малко по малко! Върху брашното поръсете със сол. Когато стане трудно за бъркане с лъжица, започнете да месите на ръка, като продължите да добавяте по малко от брашното.

Трябва да е меко не лепнещо тесто! При всеки количеството брашно може да е различно!Поръсете с малко брашно,  покрийте с найлонов плик, отгоре чиста кърпа и оставете да си почине докато удвои обема си.

Ако ще приготвяте тестото от предния ден, сложете тестото в голям чист найлонов плик, малко поръсено с брашно, завържете хлабаво и приберете в хладилник. Ако има нужда поставете в голяма, дълбока купа или тенджера, за да не "тръгне" тестото да ви търси.

Тестото се изкарва от хладилника малко по рано 20- 30 минути за да престои на стайна температура. В дълбок съд /аз ползвам тенджера/ налейте олио /два пръста*/ и поставете на средна температура на котлона.

Тестото се доумесва с малко брашно / ако има нужда/ , късат се парчета и се правят на топки с горе- долу еднаква големина. Всяка топка  разтягайте с пръсти за да се изтъни  пуснете в добре загрялото олио. Крайчетата като си променят цвета до златисто, обърнете с щипка за да се опържи и от другата страна.

Предлагам ви и една рецепта за ЗАТВОРЕНА ПИЦА НА БАБА от ТУК

Готовите мекици изкарайте в чиния. Поднесете придружени със сирене, сладко по ваш избор, компот или айрян. Много се радвам, че можах да науча някои неща от моите мили баби. 

П.П. Продуктите като брашно, вода, сода - баба ги слагаше на око, но аз си измерих количествата! Водата варира между 100- 150 мл, защото баба допълнително размиваше буркана с кисело мляко и добавяше към тестото!

Бъдете здрави и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК















5 коментара:

Анонимен каза...

Коритото се казва,, нощви,, , в тях се е ме село тестото за хляб през вековете

Анонимен каза...

На дървеното корито,според различните диалекти се казва различно,освен нощтви,също и копаня

Анонимен каза...

ноштови и КОПАНЯ,наямст ништо обшто

Анонимен каза...

Дървеното корито,в което се меси тесто се казва нощви!

Анонимен каза...

Нощови-по старозагорски