понеделник, 2 май 2022 г.

ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА НА БАБА

 





От доста време на сам, искам да ви представя ПАЛАЧИНКОВАТА ТОРТА на моята баба♡ Не е от онези шикозни ПАЛАЧИНКОВИ ТОРТИ с крем или много продукти, а е просто най обикновена с минимум продукти.

Предимно баба Лютфие я приготвяше за празник /байрам/ или рожден ден. За това, днес ви предлагам нейната палачинкова торта. Вариант за нещо по различно за да се подсладим.  

Всъщност, тортата се състои само от това което се вижда. Палачинките може да се приготвят и от предния ден.

За "блатовете" ще са ви нужни поне 10 броя палачинки, 250- 300 грама смлени орехи за поръсване. Сироп: 2,5 чаши вода, 2 чаши захар, 2 супени лъжици олио

Ако ползвате /приготвите/ ПОСТНИ ПАЛАЧИНКИ , може да я поднесете като постна "торта". Или да приготвите палачинки каквито предимно си приготвяте и харесвате / с мляко, яйца.../. 

Моите палачинки не бяха много големи и са 10 на брой. Може да приготвите двойна доза и по големи палачинки. Първо си пригответе сиропа. В касерола сипете продуктите /захар, вода и олио/ и поставете на котлона да ври на средна температура.

Бъркайте да се разтопи добре захарта. Варете сиропа 10- 15 минути /не повече/.  След посоченото време дръпнете от котлона и оставете да се охлади.

"Блатовете" се редят в кръгла, дълбока тава! Ако не са еднакво големи палачинките, може да ги оформите, като върху всяка по отделно поставите чиния и минете с нож. Поставете първата палачинка по средата на тавата, гребнете с черпак от изстиналия сироп и облейте "блата", поръсете със смлени орехи.

По същия начин редувайте докато свършат палачинките. Когато поставите последната палачинка, с помощта на остър нож разрежете тортата на парчета, като леко притискате от горе.

След като я разрежете, полейте със сиропа, който е останал и обилно поръсете с орехи. Тази торта трябва да плува в сироп /това и е специалното/. Оставете да престои няколко часа.

Предлагам ви и една рецепта за ДОЛАНГАЧ ОТ ГОТОВИ КОРИ от ТУК

Може и веднага да се хапне. Слагам си едно парче с едно черно, ароматно кафе. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група:КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION  от ТУК














Няма коментари: