сряда, 8 май 2019 г.

" ЛЕСНО СЪХРАНЕНИЕ НА ЛОЗОВИ ЛИСТА"



Този начин на съхранение научих от една баба. Не на празно казват: " Баба знае най добре!" Няма нужда да варите в буркани или да ви заемат място във фризера. Само ви трябват две неща...лозови листа и бутилки или буркани/ чисти/. Спазвайте точните инструкции и няма да сбъркате!
Необходими продукти:
☑ Лозови листа*
☑ Пластмасова бутилка от 0. 500 мл или 1 литър
Откъснете възможно по крехки лозови листа, горе долу еднакви по големина. Внимание!Лозето не трябва да е пръскано! Лозовите листа, задължително да са сухи! НЕ ГИ МОКРЕТЕ!
Сложете по 5-6 листа една върху друга / както е показано на снимка 2/.Навийте на руло / както е показано на снимка 1/. Може да направите , колкото искате листи и рула / в зависимост от бутилката /.









Всяко " руло " пуснете в СУХА бутилка. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Предварително измийте и оставете бутилката да изсъхне, не трябва да има нито капка вода! След, като напълните бутилката, затворете с капачката.
Аз сложих в еднолитрова бутилка, която събра около 80 листа .Смятам, че 500 милилитрова бутилка ще е достатъчна. Вие си преценете. Може да съхраните в мазето или в шкаф.
Спазвайте тези инструкции и ще се получи ! СУХИ ЛИСТИ И СУХА БУТИЛКА!
На последната  снимка съм показала как изглежда  след 1 година. Когато ще приготвяте лозови сарми, просто отрежете бутилката. След това попарете лозовите листи и си пригответе сармите. За тези, които не искат да ползват пластмаса, ще кажа че може да ползвате и стъклен буркан с винтова капачка.
Ето и моята рецепта за лозови сарми :https://otkuhnqtanabigi.blogspot.com/2018/11/blog-post_4.html
Ако ви допадат моите рецепти , може да посетите страницата ми във Фейсбук :
Или да се присъедините към кулинарната ни група :
" Вкусотия в чиния " https://www.facebook.com/groups/520103771725772/


ЛОЗОВИТЕ ЛИСТА ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА

5 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
правя лозови листа по този начин, но в стъклени буркани.Подреждам рулата изправени и когато отворя един буркан използвам листата за едно приготвяне на сарми.Бурканът запечатвам с капачка и съхранявам на хладно.
Поздрави !

Birgul Ismailova каза...

Elena Dimitrova, благодаря ! Обръщам на стъклен буркан !

Violeta каза...

Не се ли слага сол?

Анонимен каза...

Аз слагам щипка сол в снопчето и стръкче копър.

Анонимен каза...

Много добра идея