неделя, 4 ноември 2018 г.

''ЛОЗОВИ САРМИ ,КАТО НА МАМА''



Да отида на гости у мама и да не приготвя от любимите ни сарми ❤♡♥️
ЛОЗОВИТЕ ЛИСТА ГИ СЪХРАНЯВАМЕ В ПЛАСТМАСОВИ ,СУХИ БУТИЛКИ!!! МОГАТ ТАКА ДА СЕ СЪХРАНЯТ С ГОДИНИ!!!
✔ПРОДУКТИ։
☑ЛОЗОВИ ЛИСТА 300 БРОЯ
☑ЛИМОН 1 БРОЙ/ПО ЖЕЛАНИЕ🍋
☑СОЛ
☑ЗЕХТИН
ЗА ПЛЪНКАТА;
☑ОРИЗ 700 ГРАМА
☑ЛУК 1 БРОЙ
☑МОРКОВ 1 БРОЙ
☑ЧЕРЕН ПИПЕР МЛЯН
☑МАГДАНОЗ 1/2 ВРЪЗКА/ЛИСТА/
☑ ДЖОДЖЕН
☑ОЛИО 60 МИЛИЛИТРА
☑СОЛ 1/2 СУПЕНА ЛЪЖИЦА/НА ВКУС/
☑ЯЙЦЕ 1 БРОЙ
✔ЗА СОСА։
☑КИСЕЛО МЛЯКО 2 КОФИЧКИ/ПО 500 ГРАМА ,ГЪСТО/
☑ЧЕСЪН 1 ГЛАВА
☑СОЛ НА ВКУС
ОЩЕ։
☑ВОДА
Първо лозовите листа ги спарвам в дълбока тенджера с гореща вода за около 5 минути. Прехвърлям в гевгир и оставям да се отцедят от излишната вода.

В тенджера загрявам олио, прибавям предварително почистените, измити и нарязани на дребно-лук, морков, сол и запържих около минута, две.

Добавих ориза и бъркам още около една, две минути и добавям подправките- черен пипер и на ситно нарязания магданоз, джоджен.

Налях около 500 мл хладка вода. Когато оризът поеме всичката вода, дръпнах от котлона. Разбих яйцето и с постоянно бъркане добавих към сместа. На всяко листо слагам около 1 супена лъжица от плънката/ в зависимост от големината на лозовия лист/.

Завивам всеки лист, като от долу съм поставила предварително найлонов плик/както се вижда на снимката/. Ако имате машинка за навиване на лозови сарми, още по добре, но аз ги навивам на ръка.

В дъното на тенджера поставям лозови листи, които са се накъсали и не стават за навиване /колкото да покрият дъното на тенджерата. Нареждам сармите, поръсвам с малко сол, струйка зехтин или олио, резенчета лимон и заливам с вода колкото да ги покрие.

Оставям да къкрят на бавен огън до пълна готовност! По време на варене наблюдавайте и водата! Ако е нужно налейте още малко за да не останат горните сарми на сухо!

Може, предварително да си приготвите соса. В купа се слага пресован чесън, сол /на вкус/, кисело мляко. Разбърква се много добре да се овкуси и да не останат бучки, покрива се с капак и се прибира в хладилник.

Поднася се: студени сарми полети със студеният млечен сос. Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: Вкусотия в чиния, от ТУК












ДОБЪР АПЕТИТ!



6 коментара:

Unknown каза...

към плънката се прибавя и сиренце стават мозък,да ви е сладко

Birgul Ismailova каза...

Благодаря!Ще пробвам!

Unknown каза...

Аз добавям и задушени гъби, повече сирене, кашкавал и няколко яйца и задължително много копър

Анонимен каза...

И повечко копър.

Анонимен каза...

Колко време се варят?

Анонимен каза...

Добавям орехи